Politi i hælene på graffitimaleren Vigtig Per
Graffitimaler risikerer op til et års fængsel for at tegne på bygninger overalt i byen.
Politiet i Århus har fået et gennembrud i kampen mod det omsiggribende graffitihærværk i byen.
Beviserne imod en 23-årig graffitimaler strømmer ind til kriminalpolitiet, og han risikerer nu bøde og fængselsstraf i op til et år.
Torsdag i sidste uge lykkedes det for en sjælden gangs skyld at fange en graffitimaler på fersk gerning i færd med at male på en bygning i Mejlgade.
Den 23-årige mand havde netop sat sin signatur på bygningen. Han benyttede sig af navnet Vigtig Per.
"Kunstneren" blev anholdt og sigtet for dette ene tilfælde af hærværk. I løbet af denne uge har politiet ledt efter andre steder i byen, hvor "Vigtig Per" har været på spil. Tegningerne er også blevet efterlyst igennem JP Århus, og det har nu båret frugt.
»Jeg har netop været på Trøjborg for at indsamle flere beviser.
Vi tager billeder af hver enkelt tegning, når vi finder dem. Jeg har været i kontakt med en del mennesker i Århus, der har set kendetegnene, blandt andet en dame i midtbyen, der har givet os en hel række gadenavne,« siger kriminalassistent Finn Bendix, der står for efterforskningen.
Vigtig Per
Det viser sig, at underskriften kan findes overalt i byen - ofte sammen med en lille tekst som eksempelvis: "Vigtig Per Ser dig...", "Vigtig Per Lever", "Kontakt Vigtig Per" og "Vigtig Per siger sandheden".
Beviserne er nu så gode imod den 23-årige mand, at kriminalpolitiet arbejder med § 291 i straffeloven, der omfatter groft graffitihærværk og kan give op til et års fængsel.
Graffitihærværk er til stor gene for beboerne i midtbyen, og derfor har mange reageret på politiets efterlysning.
Det gælder blandt andre den 35-årige medicinstuderende Jens Olesen, der er bosiddende på Frederiksbjerg. Han har taget opfordringen fra politiet alvorligt.
»Det er fint, hvis jeg kan bidrage til opklaringsarbejdet ved at ringe til politiet. Jeg har noteret otte steder i mit kvarter, hvor Vigtig Per har malet.
Det vil være perfekt, hvis nogle af malerne kunne blive fanget. Det er hærværk,« siger Jens Olesen.
En subkultur
Hos politiet glæder man sig over endelig at kunne gøre noget ved problemerne, der kan opleves på stort set hver bygning i byen.
»Det er et svært område at sætte ind overfor. Graffiti er en er en subkultur, og de, der maler, kender risikoen. De tager ofte deres forholdsregler og forsvinder meget hurtigt, så vi fanger dem sjældent.
Vi tager dog graffiti meget alvorligt og afsætter ressourcer til at bekæmpe det,« siger Finn Bendix.
Han vil stadig gerne høre fra folk, der har set Vigtig Pers malerier andre steder i byen.