Garanti for en god aftale

Det gælder mig, at Dan Jørgensen (DJ) er snublende tæt på at medgive, at fordelene ved tæt samhandel i Europa ikke er betinget af EU-medlemskab. DJ bemærker dog, at der ikke er garanti herfor, men det er ikke rigtigt.

Melder Danmark sig i fred og fordragelighed ud af Den Europæiske Union til fordel for et godt naboskab, vil vi naturligvis igen blive medlem af Den Europæiske Frihandels Aftale, EFTA. I Folkebevægelsen mod EU har vi analyseret os frem til, at bilaterale handelsaftaler på linie med de aftaler, Schweiz med stor succes har indgået med EU, er den bedste løsning.

Det forholder DJ sig ikke til.

Norge har inden for rammerne af EFTA indgået en aftale, som gør landet til en del af Det Indre Marked. Det er ikke en optimal aftale, men den er bedre end EU medlemskab. Norge har nemlig fuld frihed til selv at beslutte sine politikker på alle andre områder. Norge har sin udenrigspolitiske frihed, og landet har brugt denne frihed til fredsmægling og en særdeles positiv politik i WTO og FN. Norge kan også frit lave handelsaftaler med lande uden for EU.

EFTA-landene, og herunder Norge, har således indgået handelsaftaler med 20 lande, der blandt andet sikrer bedre muligheder for eksport af fisk end EU's aftaler med de samme lande. Dette skyldes, at fisk fra EFTA-landene kan eksporteres, uden at der lægges told på dem hos de 20 lande. Norge er desuden ikke en del af EU's protektionistiske toldunion og kan nedsætte satser og fjerne told på varer fra de fattige lande.

Norge har indflydelse

DJ tager også fejl, når han skriver, at Norge er tvunget til at indføre lovgivning uden at have indflydelse. Norge sidder med i alle EU-Kommissionens forberedende komitéer, og Norge har vetoret over for EU-lovgivning. Det har Danmark ikke. Danmark kan stemmes ned i Ministerrådet og blive tvunget til at acceptere, at et flertal i Folketinget er imod. Norge kan sige til og fra.

Det er Danmark, der på spørgsmål vedrørende handel, arbejdskraftens bevægelighed, kapitalbevægelser og tjenesteydelser er tvunget til at indføre lovgivning. Når først beslutningerne er taget bag lukkede døre, gælder forordningerne og direktiverne skal Danmark ukritisk indskrive. Ellers venter en sag ved EF-domstolen.

Det glæder mig også, at DJ er enig med mig i, at landbrugsstøtteordningerne skal skrottes. At de så aldrig vil blive det, så længe Fran-krig svinger taktstokken er en anden sag.

DJ gør sig derimod til fortaler for den strukturstøtte, som for det første bliver udbetalt til de mest ressourcestærke amter og ikke de mest trængende, der ikke har råd til aktiv lobbyisme i Bruxelles.

For det andet giver det overflødige omkostninger til administration først at sende pengene den ene vej for så at søge om at få dem tilbage.

For det tredje omprioriterer EU-systemet hele tiden, hvad pengene skal gå til.

Da pengene skulle gå til turistformål blev det til en del golfbaner og bl.a. et havcenter i Thyborøn med millionunderskud.

Jeg skal ikke afvise, at arbejdspladser er blevet skabt i Østjylland på den konto, men vil fastholde, at der er et enormt administrationsspild, og at pengene vil blive brugt mere fornuftigt, hvis de ikke skulle en tur gennem EU-møllen først.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.