Ny kandidatuddannelse i journalistik

En ny to-årig kandidatuddannelse i journalistik kan blive en realitet i Århus til næste år. Uddannelsen skal udbydes af et nyt center i samarbejde mellem Danmarks Journalisthøjskole og Aarhus Universitet.

Hvis alt går efter planen, får studerende på Aarhus Universitet fra september næste år mulighed for at uddanne sig til kandidater i journalistik - og færdig-uddannede fra Danmarks Journalisthøjskole får chancen for at videreuddanne sig til specialister indenfor et særligt felt.

Det er planen for et nyt Center for Journalistiske Kandidatuddannelser, som ledelserne på Aarhus Universitet og Danmarks Journalisthøjskole i øjeblikket arbejder på.

Et udkast til vedtægter er lavet og forhåndsgodkendt af bestyrelsen på journalisthøjskolen, og 17. maj skal bestyrelsen på Aarhus Universitet forholde sig til sagen.

Cirka 60 studerende

Den fysiske placering af centret bliver formentlig både på universitetet og på journalisthøjskolen, og Bodil Due, dekan for humaniora på Aarhus Universitet, anslår, at antallet af optagne kan blive 60 studerende fordelt på to hold.

»De studerende vil fordele sig på to retninger. De journalistuddannede får brug for mere teoretisk viden, og de universitetsuddannede skal have de praktiske færdigheder. Udover de to kandidat-uddannelser er det tanken, at journalisthøjskolens nuværende seks måneders tillægsuddannelse, som mange universitets-studerende tager, også kan udbydes af centret,« siger hun.

»Der vil være to retninger, og vi tror ikke, at vi kan blande det. For de studerende fra journalisthøjskolen vil der være behov for mere akademiske fag, mens der for de studerende fra universitetet vil være et andet behov,« siger Kim Minke, rektor på Danmarks Journalisthøjskole (DJH).

Han vurderer, at omkring 25 studerede fra DJH vil være interesserede i at videreuddanne sig, og dertil skal lægges et antal studerende fra universitetet:

»Vi håber, at der kommer studerende fra alle dele af universitetet. Det vil være flot, hvis der også kommer studerende fra naturvidenskab og medicin, for samfundet har brug for gode formidlere på de områder,« siger Kim Minke.

Ideen om at give journaliststuderende en mulighed for at videreuddanne sig står at læse i en ny evaluering af uddannelserne.

Heri får Danmarks Journalisthøjskole som anbefaling at lave faste aftaler med andre uddannelses-institutioner om mulighed for videreuddannelse.

I forvejen har de journalist-studerende på Syddansk Universitet og Roskilde Universitetscenter mulighed for at få en kandidatgrad. Men Århus-planen er at lave en særlige kandidat-uddannelse.

En blandingsmodel

»Vores model bliver en anderledes blandingsmodel af akademikere og journalister,« siger Kim Minke.

»Vi vil lave en anderledes uddannelse ved at tage udgangspunkt i de områder, vi er gode til. Det kan være en fagpakke indenfor kulturområdet eller specialuddannede vidensjournalister,« siger Bodil Due.

Ligesom det er tilfældet for den nye civilingeniøruddannelse, der er lavet i et samarbejde mellem universitetet og Ingeniørhøjskolen, så bliver det også Aarhus Universitet, der formelt set skal stå for at uddele kandidatgrader i journalistik. Hvilken titel uddannelsen får, er der endnu ingen bud på.

jorgen.rye@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.