Amtsborgmestre imod superregion

Amtsborgmestrene i Århus, Ringkjøbing, Viborg og Vejle vil ikke samles i en ny stor superregion.

Det er på forhånd svært at få øje på begejstringen i den amtspolitiske top over det forhandlingsudspil fra regeringen til nye superregioner, som bliver præsenteret i eftermiddag i Nationalmuseets festsal

Både i Århus, Viborg, Ringkjøbing og Vejle amter bliver tommelfingeren vendt ned ad til de første forlydender om indholdet, nemlig en kyst-til-kyst-region hen over maven af Jylland, hvis primære opgave bliver at varetage sundhed og sygehuse.

Amtsborgmester i Århus Amt Johannes Flensted-Jensen (S) undrer sig over, at udspillet strider mod de råd, som regeringen har fået fra professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Petersen, Syddansk Universitet om sygehusregionernes størrelser på omkring 400.000 personer.

»Og hvis hovedproblemet er at få sygehusvæsenet til at hænge sammen, bliver det ikke lettere af, at området bliver så stor,« siger amtsborgmesteren, der i øvrigt finder, at sundhedsregioner er alt for snæver en opgavetildeling til de nye regioner.

Uhensigtsmæssigt

Amtsborgmester i Ringkjøbing Amt Knud Munk Nielsen (V) peger på, at det vil betyde en uhensigtsmæssig koncentrering af sygehusindsatsen omkring Århus.

»Det vil klart gå ud over de regionale sygehuse, hvis Århus, Viborg og Ringkjøbing samles i en storregion. De fem regioner vil komme til at fungere på storbyernes præmisser, og det vil automatisk give flere udkantsområder,« siger Knud Munk Nielsen, der selv peger på syv regioner, hvoraf de fire er i Jylland.

Han mener heller ikke, at det er formålstjenligt, at opgaver som miljøovervågning, erhvervsudvikling og handicappede flyttes til kommunerne, der ifølge hans vurdering ikke kan løse opgaverne optimalt.

Bent Hansen, amtsborgmester i Viborg og Socialdemokratiets næstformand, vil diskutere indhold, før han diskuterer streger.

»Og så vidt jeg kan forstå, er opgavefordelingen ikke diskuteret færdig endnu. Så om Århus skal flyttes til Viborg, vil jeg vente med at tage stilling til,« siger Bent Hansen.

I Vejle Amt, der efter de første forlydender skal deles mit over, kalder amtsborgmester Otto Herskind Jørgensen (V) regionsmodellen en stor fejl.

»Efter min mening er det meget uklog og usagligt, siger Otto Herskind Jørgensen til kanal 94 i Vejle.

Det vil i stedet ødelægge landets mest velfungerende sundhedsvæsen, som ifølge ham er beliggende i Vejle Amt.

Alt sammen forkert, mener borgmester i Århus Kommune Louise Gade (V), der kalder amtsborgmestrenes kritik for en automatpilot.

Mere sundhed

»Amtsborgmestrene har været imod reformer hele vejen igennem. Jeg læner mig op af den mere objektive vurdering fra Strukturkommissionen. Man er desuden nødt til at kigge på reformen ud fra et overordnet perspektiv. Jeg ser på, hvad der kan generere den største vækst, og forudsætningen for, at Danmark i fremtiden kan være i stærk vækst, er, at man tør satse på ekstra kul på erhvervscentrene i større byer. Det viste en rapport fra Erhvervsministeriet for nogle måneder siden. Jo større væksten er, des større radius breder den sig ud på, hvilket vil skabe balance i udviklingen fra Grenaa til Ringkøbing,« siger Louise Gade og peger på Horsens, Herning, Viborg og Århus som vækstbyerne.

En stor sygehusregion ser hun også som en fordel.

»Det vil skabe mere sundhed for pengene,« siger hun.

Regeringen fremlægger sit udspil i dag kl. 13.30.

heidi.plougsgaard@jp.dk

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.