Mulighed for nye storbutikker

Århus Kommune kræver mulighed for en voldsom udvidelse af butiksarealet i forbindelse med en revision af Århus Amts regionplan.

Århus Kommune vil have mulighed for at tillade nye storbutikker foruden en kraftig udvidelse af butiksarealet i kommunen. Det kræver kommunen indarbejdet i amtets kommende revision af den gældende regionplan.

Mandag vedtog et flertal i magistraten et forslag fra borgmester Louise Gade (V) og teknisk rådmand Poul B. Skou (K), som ønsker mulighed for at disponere over yderligere 51.000 kvadratmeter butiksareal ud over de godt 71.000 kvadratmeter, der på nuværende tidspunkt er mulighed for at udnytte.

»Siden den nuværende regionplan blev lavet, er behovet for mindre dagligvarebutikker og discountbutikker i nærområderne vokset. Men generelt er der tale om, at vi ønsker mere fleksible regler, som gør det langt nemmere for os at administrere,« siger rådmand Poul B. Skou.

Ændret planlov

Det er en ændring af planlovens bestemmelser om reguleringen af detailhandelen, der gør det muligt, at kommunerne atter overtager en stor del af planlægningen af kommunens butiksstruktur. Planloven fastlægger, at amtet kun skal planlægge den del af detailhandelen, som har regional betydning. Det betyder, at amtet kun skal planlægge beliggenhed og størrelser af dagligvarebutikker, der overstiger 3.000 kvadratmeter i bruttoetageareal, og udvalgsvarebutikker på mere end 1.500 kvadratmeter. Og det er påkrævet i Århus Kommune, påpeger borgmesteren og rådmanden.

Markedskræfter

Her ønsker man mulighed for at lave dagligvarebutikker i city og i de større bydelscentre - Storcenter Nord, City Vest, Viby Center og Veri Center - på op til 5.000 kvadratmeter og udvalgsvarebutikker på op til 2.000 kvadratmeter.

»I virkeligheden mener jeg ikke, at det er noget, det offentlige skal styre. Det forvrider markedet, og det kommer der ikke noget godt ud af. Det bør være op til markedskræfterne at regulere,« siger den konservative teknikrådmand.

Den radikale rådmand Peter Thyssen tog derimod forbehold over for forslaget.

»Det er nogle voldsomme udvidelser, der lægges op til, og derfor vil jeg gerne have en redegørelse for, hvad der ligger bag ønsket,« siger Peter Thyssen.

Hos Århus Cityforening har man forståelse for ønsket, men man advarer samtidig mod at forbygge sig med nye butikker.

»Det er fint, at man åbner muligheden for udvidelser, og det er fint, at det kommer over i kommunalt regi frem for i amtet. Men der er p.t. ikke umiddelbart behov for flere butikker, og man skal træde varsomt, når man planlægger nyt. På den anden side vil vi heller ikke bremse udviklingen, hvis der opstår et behov for nye butikker,« siger direktør i Århus Cityforening Claus Bech.

michael.schroeder@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.