Gode udsigter for psykisk syge

Grønt lys for opførelsen af et nyt behandlingscenter ved Psykiatrisk Hospital, der gennem hjernescanninger kan afdække en række psykiske lidelser.

Landets første såkaldte neuropsykiatriske afdeling for diagnostik og specifik behandling af psykiske lidelser får hjemsted på Psykiatrisk Hospital i Århus.

Det står klart, efter økonomiudvalget i Århus Amt i går nikkede ja til modtagelsen af psykiatripuljepengene, som gør det muligt at etablere afdelingen. Det forventes, at Amtsrådet på mødet den 4. maj tager den endelig beslutning om enhedens åbning.

Allerede til efteråret åbner den neuropsykiatriske afdeling, hvor den nyeste forskning i hjernen omgående omsættes i behandling af psykisk syge.

Afdelingens opgave bliver at stille diagnoser og sætte en hurtig og intensiv behandling i gang hos de patienter, som vil blive henvist til afdelingen. Diagnosticeringen vil primært ske ved hjælp af undersøgelser af hjernen, og det er netop omdrejningspunktet i neuropsykiatri, siger professor, dr.med. Raben Rosenberg, der er ledende overlæge på Afdelingen for Biologisk Psykiatri på Psykiatrisk Hospital.

»Den nye afdeling er en naturlig udløber af den udvikling, som den psykiatriske forskning har gennemgået de senere år. Vi har nu, takket være adskillige års intens forskning og ny teknologi, et enestående indblik i, hvordan hjernen er opbygget, og hvordan den fungerer, når den bliver ramt af en psykisk sygdom. For eksempel kan vi ved scanning se de påvirkninger, sygdommen depression giver. Resultaterne betyder, at vi kan behandle den enkelte patient mere effektivt og endnu vigtigere; forskningen er med til at klarlægge, hvorfor en depression vender tilbage, og hvordan den kan forhindres eller blive knapt så invaliderende,« siger Raben Rosenberg.

Det er alment anerkendt, at en dårlig barndom, stress, ulykker eller andre faktorer kan medvirke til, at en psykisk sygdom bryder ud.

»Men det er først nu, vi kan se, hvad der rent faktisk sker i hjernen, og hvordan den bliver påvirket. Det betyder, at psykiske lidelser, der før blev betragtet som uhelbredelige, har langt bedre udsigter til at blive behandlet effektivt,« siger Raben Rosenberg.

De patienter, som i første omgang vil blive henvist til den nye afdeling, er patienter, som er ramt af depression for første gang.

»Depression er et af de områder, hvor vi har en solid viden og en systematisk forskning i gang. På en neuropsykiatrisk afdeling får patienterne mulighed for direkte at høste af den forståelse og de metoder, som forskningen giver os. En præcis diagnose giver en præcis behandling,« slutter Raben Rosenberg.

Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som via den såkaldte psykiatripulje har bevilget 7.6 mio. kr. over tre år til opstart af den Neuropsykiatrisk Enhed på Psykiatrisk Hospital.

Det forventes, at Amtsrådet på mødet den 4. maj tager den endelig beslutning om enhedens åbning.

Det fremgår videre, at man i psykiatrien i Århus Amt forventer, at den nye enhed ved Psykiatrisk Hospital i Risskov på et tidspunkt vil få en landsdelsfunktion.

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.