Massiv kritik af ældreplan
Både politikere, områdechefer og brugere er stærkt kritiske over for den plan til en ny struktur i ældreforvaltningen, som SF's ældrerådmand Niels Erik Eskildsen har fremlagt.
Kritikken hagler ned over SF-ældrerådmand Niels Erik Eskildsens plan om en ny struktur i den kommunale ældreforvaltning fra politisk side, fra ledere i ældresektoren og fra brugere. Blandt andet beskyldes rådmanden for at forsøge at rage al magten til sig ved at skære antallet af lokalcentre ned til 18 og samle dem i tre regioner.
Kritik af centralisering
»Der sker en centralisering, hvor tanken tilsyneladende er, at han (ældrerådmand Niels Erik Eskildsen, red.) bedre kan styre tre regioner end de oprindelige 38 områdechefer på lokalcentrene,« siger Flemming Westergaard, medlem af Århus Kommunes Ældreråd og næstformand i Brugerrådet på Skåde Lokalcenter.
Planen skal behandles i byrådet på onsdag, og på forhånd er der lagt op til en massiv politisk kritik.
Ældreordfører for Socialdemokratiet i Århus Byråd Max Gaarsted angriber SF-rådmanden, fordi han foreslår fortjenesten ved en yderligere sammenlægning af lokalcentre brugt til at finansiere etableringen af den regionale struktur.
»Man skal ikke sende penge opad i systemet. Hvis der er et overskud på en sammenlægning, så skal den ikke bruges til at finansiere en magtkoncentration,« siger Max Gaarsted.
Allerede i november advarede områdecheferne på de århusianske lokalcentre mod store dele af planen. Det fremgår af en henvendelse med opbakning fra samtlige nuværende 25 områdechefer til rådmanden, som JP Århus er i besiddelse af.
Her udtrykkes der blandt andet skepsis over for regionstanken og udvidelsen af den øverste ledelse med tre nye regionschefer.
»Vi mener, at den daglige ledelse og drift af hele området bør bevares hos direktøren,« hedder det i henvendelsen.
Advarsel fra ældreudvalget
Formanden for byrådets ældreudvalg, Dansk Folkepartis Brian Korsgaard, bekræfter, at også ældreudvalget tidligt i forløbet har advaret rådmanden mod at gennemføre planen.
»Man kan frygte, at vejen fra borger til toppen bliver længere,« siger Brian Korsgaard.
Rådmanden selv afviser, at han har forsøgt at samle magten tættere omkring sig selv. Han kalder derimod øvelsen en yderligere decentralisering.
»Man er nødt til at have en organisation, hvor kontrolfeltet ikke er større end fem-syv stykker. Derfor sker der en decentralisering, hvor der uddelegeres frihedsgrader ud til regionerne, og hvor medarbejderne dermed bliver direkte repræsenteret i ledelsen,« siger Niels Erik Eskildsen.