Hyldest til de gode råvarer
Med fødevareministeren og borgmesteren som æresgæster var der lørdag officiel åbning af det nye gourmetmarked i den tidligere fiskeauktion på havnen.
Pigegarden spillede, ministeren talte, borgmesteren klippede snoren, og forårssolen kastede sit lys over Århus' nye madtempel, Auktionen Gourmetmarked, som lørdag officielt blev indviet.
Hundredvis af forbrugere lagde vejen forbi den tidligere fiskeauktion, som er blevet ombygget til detailsalg. Her har 18 landmænd fra Djursland sammen med lokale handlende sat sig for at give de århusianske byboere muligheden for en smags- og kvalitetsoplevelse ud over det sædvanlige.
Stalddørssalg
Stalddørssalg midt i byen er stedet blevet kaldt, og det var de to Venstre-kvinder fødevareminister Mariann Fischer Boel såvel som Århus-borgmester Louise Gade med på.
»Hvis forbrugerne ikke vil komme til producenterne, må producenterne jo komme til forbrugerne,« sagde fødevareministeren i en dagsaktuel omskrivning af bibelhistorien om Muhammed og bjerget.
Ministeren sammenlignede også det århusianske gourmetmarked med den inspiration, man kan hente på et sydeuropæisk marked.
»Her kan forbrugerne få noget at vide om produkterne, og producenterne kan få at vide, hvad forbrugerne vil have. Derfor er det unikt, og det vil være med til at udvikle Århus,« sagde Mariann Fischer Boel.
Århus-borgmester Louise Gade foretog den officielle åbning af markedet og hæftede sig i sin åbningstale ved markedets betydning for udviklingen af forholdet mellem byen og havnen.
»Som formand for havnens bestyrelse glæder det mig utrolig meget, når der sker noget særligt på havnen, for Århus' rolle som havneby er central i den byudvikling, der kommer til at ske med de bynære havnearealer. Det bliver mindst lige så spændende som å-åbningen. Auktionen tager hul på den udvikling,« sagde Louise Gade.
Også det lokale folketingsmedlem og Venstres fødevareordfører, Henrik Vestergaard, besteg talerstolen og rettede en særlig tak til initiativtageren bag det hele, fiskehandler Søren Clausen.
Efter de officielle taler blev der mærket, duftet, spurgt til, talt om og først og fremmest smagt på de mange forskellige specialiteter på Auktionen Gourmetmarked.
Her kunne minster, borgmester og MF'er blandt andet smage på den japanske shii-take-svamp, som vokser på egetræer på Djursland i et kommunalt projekt under Nørre Djurs Kommune.
»Vi har indtil nu kun kunnet handle med hoteller og restauranter, men nu er der mulighed for at møde forbrugerne,« oplyste projektleder Erik Steffensen om sin deltagelse i gourmetmarkedet.
Holdninger skal flyttes
Og rundt på pladsen foran den tidligere fiskeauktion gik en tydligt tilfreds Søren Clausen og konstaterede, at nyhedens interesse i sandhed har ramt initiativet, som har været to år undervejs.
»Nu skal vi så til at overbevise forbrugerne, og jeg kan love, at vi nok skal gøre opmærksom på os selv. Der skal flyttes nogle holdninger, og vi er oppe imod nogle mastodonter,« sagde Søren Clausen.