The one and Ono
På torsdag åbner koncept- og performancekunstneren Yoko Ono sin udstilling "Women's Room" på Kvindemuseet. Tidligere på dagen kan hun opleves i en spørgsmål-og-svar-session på GRAN - teater for dans, hvor man glæder sig vildt til besøget.
Teaterleder Palle Granhøj er mildt sagt begejstret over, at han i november sidste år sådan lidt tilfældigt faldt i snak med lederen af Fotografisk Center i København, Lars Schwander. Ellers havde GRAN - teater for dans næppe nogensinde fået mulighed for at præsentere sit publikum for Yoko Ono.
Den japansk-amerikanske koncept- og performancekunstner kommer til Århus for at åbne sin udstilling "Women's Room" på Kvindemuseet, og samtidig har hun sagt ja til at lave en såkaldt question-and-answer session (Q&A) - en meget populær eventform i USA - på det lille århusianske teater.
»Det er en drøm at få mulighed for at præsentere en Q&A med Yoko Ono - og at et så lille teater og kvindemuseet kan løfte så stor en opgave,« siger en lettere benovet Palle Granhøj. »Hun er jo en levende legende.«
Ven med på scenen
Med på scenen får Yoko Ono sin personlige ven, fotografen og forfatteren Lars Schwander. De to har kendt hinanden i en årrække, han har lavet flere interviews og besøgt hende i USA, de har udstillet sammen og to gange tidligere optrådt i en Q&A session. Deres forhold er efterhånden så venskabeligt, at de også udveksler julegaver, fortæller Lars Schwander over telefonen fra Fotografisk Center i København.
Ideen om at lave en session i Århus opstod, da Palle Granhøj og Lars Schwander for godt et halvt år siden var med en dansk kulturdelegation på Cuba. De kom til at snakke sammen, og Lars Schwander lancerede på et tidspunkt en ide om at få Yoko Ono på scenen i Århus - nu hun alligevel skulle til byen i forbindelse med udstillingen på Kvindemuseet. Han vidste også, at hun faktisk foretrækker at optræde på ikke alt for store teatre, og med sine godt 250 pladser passede GRAN - teater for dans rigtig fint til hende.
Palle Granhøj blev straks tændt og tog efter hjemkomsten kontakt til Kvindemuseet. En aftale med Yoko Ono kom på plads, og teaterlederen, som aldrig selv har oplevet hverken Yoko Ono eller en Q&A session, er både stolt og forventningsfuld.
»Det er lidt småsyret, at det er blevet til noget. Det er helt fantastisk,« næsten jubler teaterlederen, som glæder sig utrolig meget til at opleve den karismatiske kvinde live.
Uvant begivenhed
»Det bliver hamrende spændende. Det er en slags event, vi slet ikke er vant til, men i USA er publikum er fuldstændig vilde med det,« siger Palle Granhøj.
Helt præcist, hvad der kommer til at foregå på scenen, kan Lars Schwander ikke sige så meget om. Han og den 71-årige Yoko Ono skal mødes dagen inden, så de kan planlægge deres optræden lidt, men han understreger, at han ikke har indflydelse på, hvad der skal ske. Han optræder i rollen som "moderator" - det er ham, der stiller spørgsmålene, men det er Yoko Ono, der suverænt bestemmer, hvordan det skal foregå. Det betyder også, at hun inddrager publikum, hvis hun har lyst til det.
Skiftede tøj i sort sæk
»Hvis hun siger, vi skal gøre ditten og datten - så gør vi det!«
Lars Schwander kan dog fortælle, at de to sessions, de tidligere har lavet sammen - i Houston og Oxford - var iblandet både performance og uforudsete situationer. Det er absolut ikke snak det hele, og i Houston kravlede de blandt andet ned i en sort sæk - sammen - og skiftede tøj.
»Vi planlægger ikke så meget i forvejen. Det er sådan med Yoko Ono, at man aldrig ved, hvad hun kan finde på. Man kan vente lidt af hvert, men det er aldrig kedeligt,« lover Lars Schwander, som betegner Yoko Ono som et fantastisk sødt, imødekommende og stort menneske.
»Hun er hele tiden givende og ønsker at få det maksimale ud af situationen. Og når hun begynder at tale, så taler hun. «
Ud af Lennons skygge
Han forestiller sig foreløbig, at han kommer med et oplæg, hvor han fortæller om Yoko Ono, om hendes kunst og om hendes kolossale betydning som radikal avantgardekunstner, om hendes udvikling og om det, der er sket, siden hun trådte ud af John Lennons skygge og selv blev aktivt handlende. Derefter vil han gå over til at stille hende en række spørgsmål. Normalt ville han gribe fat i kernepunkter i hendes kunstneriske virke, men da hun udstiller på Kvindemuseet, vil det være oplagt at tage fat i hendes forhold til kvindesagen og feminisme - emner, som ligger hende meget på sinde.
»Hendes historie er vores historie, og hun er talerør for fred, fordragelighed og ligestilling,« siger Lars Schwander, som fortæller, at Yoko Ono - og ikke mindst hendes musik - i øjeblikket er meget populær i USA. Også blandt de helt unge.
»Det er næsten lige meget, hvad hun rører ved for tiden - så går det godt. Det er det rene triumftog. Folk er vilde med hende. «
I Danmark har hun ikke den samme gennemslagskraft - endnu.
»Men jeg tror, det er et spørgsmål om tid, før anerkendelsen kommer herhjemme,« siger Lars Schwander.