Er moské-debatten skadelig?

Dan Boyter, formand for Arbejdsmarkedsrådet i Århus Amt, er sikkert en sympatisk og engageret mand, men tæft for at overbevise har han ikke. Det er der flere gode grunde til - én af dem er, at han i sin prædiken om de fremmede på arbejdsmarkedet taler mod bedre vidende, mener skribenten.

»DEBATTEN om ghettoen i Gellerup, retten til at gå med tørklæder og turban og placeringen af en fremtidig ny moské er forfejlet og direkte skadelig for erhvervslivet og arbejdsmarkedet. Skal danske virksomheder klare sig internationalt, må vi lære at tænke internationalt. Og det betyder åbenhed over for andre kulturer og religioner, der kan bidrage til udviklingen i Danmark, hvad enten Pia Kjærsgaard med følge kan lide det eller ej!« JP Århus 25/4: Det er skadeligt for erhvervslivet så meget som at diskutere tørklæder, moské og islam, og han trækker endnu en gammel traver ud af stalden om fremsynetheden hos lederne af de danske virksomheder. Trods det, at virksomhederne for længst er blevet åbne og internationale.

Det lukkede værksted

Alligevel præsterer Dan Boyter en, formentlig, ubevidst underminering af sine argumenter, for han kræver »åbenhed over for andre kulturer og religioner, der kan bidrage til udviklingen i Danmark«. Det lyder rigtig, rigtig godt, for med det må Boyter mene, at kulturberigelsen gælder andre nationaliteter end - i hvert fald hovedparten - af de mellemøstlige muslimer.

Altså folk med den indstilling, at et nyt fædreland ikke kommer gratis, men kræver åbenhed, kulturel pejling, engagement og arbejdsomhed. Uanset, at det i hjemlandet betragtes som prestiguøst ikke at behøve at arbejde. Eller at man dyrker en arkaisk og overtroisk religion blottet for rationalisme, og som bruger kilometervis af papir og blæk på at fortælle, hvordan man skal hade alle andre religioner, og at alle muslimer i hele verden skal stå sammen om at slå de vantro ned, og derudover hade, undertrykke og maltraktere egne kvinder, som ikke er manden lydig.

Medmindre Dan Boyter rent faktisk mener den muslimske kultur, for det kan jo være, han bare har formuleret sig upræcist. For så vil det danske arbejdsmarked groft sagt blive omdannet til et gigantisk lukket værksted. Og hvordan skal det kunne "bidrage til udviklingen" i Danmark?

Lav produktivitet

Et Mellemøsten med religion, klan- og landsbytraditioner tilsat en god portion overtro arvet fra de arabiske ørkensamfund, kan ikke "bare" integreres i Vesten. Og slet ikke i Danmark, fordi folk udefra - i modsætning til mange andre vestlige lande - kan få velfærdsydelser uden først at have bidraget selv.

Et par tal, der viser noget om den arabiske verdens produktivitet, der ligger helt nede på Afrika-niveau. Mellem 1980 og år 2000 blev der registreret 171 saudiarabiske, 77 egyptiske, 10 syriske og 2 yemenitiske patenter. Til sammenligning var der 16.328 sydkoreanske og 7.652 israelske. Eller hvad med det kulturelle faktum, at der kun er oversat 10.000 bøger til arabisk i løbet af de seneste 1.000 år - svarende til, hvad der oversættes til spansk på ét enkelt år. Overtro, fordomme, undertrykkelse, religiøst tilrettede uddannelser og ulighed mellem kønnene, er en del af forklaringen. Dem skal de selvfølgelig hjælpes med at løse - hjemme hos sig selv. Men herhjemme er det hovedårsagen til, at vi har et muslimsk parallelsamfund med værdier fjernt fra de danske. Samfundet er allerede nu ved at miste sin sammenhængskraft og de fælles værdier, der binder os alle sammen. Fordi borgerne er blevet multikulturelle og ikke vil anerkende værdierne hos majoriteten. I sin ekstreme form blev det illustreret forleden: Over 1.000 islamiske fundamentalister gik i demonstration til støtte for Hizb'ut Tahrir på Nørrebro i København og forlangte en islamisk stat i Danmark.

Tyrkisk indvandring

Nu er Tyrkiet ikke et arabisk land, men i høj grad med traditioner, der ligner de arabiske, og dét Tyrkiet har nu sat kursen mod medlemskab af EU. Optages tyrkerne - og det får EU's borgere ingen indflydelse på - bliver det unionens største land. Beregninger viser, at cirka otte millioner tyrkere vil søge til andre europæiske lande i jagten på et bedre liv. Hvis landet optages.

Er det mange? Okay, igen et par tal: 145 tyrkere kom til Ishøj i 1969. I år 2000 var der 2.813 på grund af den følgeindvandring, der altid kommer efter de første. Med andre ord: Konsekvenserne for det danske velfærdssamfund og arbejdsmarked bliver, at det vil forsvinde i den form, vi kender det. Hvis EU's politikere vel at mærke optager Tyrkiet som medlem. Det tyder meget på, at de vil. Læg dertil, hvis Århus skulle få landets største moské!

Parallelsamfund

Ghettoer er ok, ligesom tørklæde og turban - bare de får job, mener Dan Boyter, som vist her vil slå Sisyfos' rekord. På den anden side er optimisme vel altid sympatisk, men med ovennævnte perspektiver for fremtiden, er det ganske enkelt demagogi og meningsterror, at udråbe skeptikere til "Pia Kjærsgaard og følge". Jeg har ikke stemt på Dansk Folkeparti, men behøver blot at åbne øjnene for at se et Århus totalt opdelt i to parallelsamfund, som ikke har noget med hinanden at gøre, og hverken med tårevædede, "korrekte" meninger eller udskamning kan tvinges til at få det.

En kendt redaktør sagde engang, at »kendsgerninger distraherer«. Man kan dårligt påstå, at nogen som helst kendsgerninger i de seneste 20 års indvandring af muslimer til Århus har distraheret Dan Boyter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.