Nye naboer i vest

Der er langt fra Århus til Thyborøn. Men hvis det nye Danmark kommer til at se ud, som regeringen foreslog i tirsdags, kommer det blandt andet til at betyde, at storbyen i øst og fiskerbyen i vest kommer i region sammen.

Landskabet bliver langsomt fladere og afstandene mellem bebyggelse længere. Antallet af overhalinger tager også til jo længere mod vest, man kommer.

Herude virker hastighedsbegrænsningerne så udpræget til at blive taget for vejledende. Antallet af vindmøller er også steget i forhold til i Østjylland. De kører godt til i dag. Vindmøllerne. Vinden vrisser fra både Nordsøen og Nissum Bredning. Den kaster sig med stød af kulingstyrke ind over landskabet på Harboør Tange.

På toppen af den tøffer toget fra Vemb-Lemvig-Thyborøn-Jernbane. En af den godt halve snes privatbaner, der er tilbage i landet.

Midt i den barske idyl breder der sig denne dag en heftig lugt. I Århus har vi oliemøllen og Ceres. I Thyborøn-Harboør Kommune har de Cheminova og havnen i Thyborøn.

En blanding af kemikalier og fisk rammer næsen, men bliver heldigvis fortyndet af de kraftige vindstød.

Streger på landkortet

Et skilt viser af til centrum, og vognen ruller ind på Bredgade. Bred er den. Lang er den ikke, og menneskemylder er der slet intet af. Til gengæld fører den direkte ned til havnen.

På kajen står nogle fiskere og taler sammen. I morges var fiskerikontrollen på besøg, og det kan sætte sindene i kog. I modsætning til regionplaner og streger på landkortet.

»Det kan da være lige meget, hvem man er sammen med. Jylland er Jylland, og vi klarer os fint herude,« lyder svaret på spørgsmålet om, hvad man siger til at skulle i region med Århus.

Det kommer fra en af fiskerne på kajen. Hvad han hedder, ved vi ikke. Da vi spurgte, skulle han pludselig noget andet.

»Det kan da være lige meget, hvad vi hedder,« siger hans kollega tørt.

»Vi tænker ikke så meget over hvilken region, vi kommer til at høre til. Men hvad med kommunesammenlægningen? Det er da mere interessant,« mener han.

Tid at røgte garn

På en anden kaj er holdningerne til regionplanerne de samme.

Ved siden af redningsbåden er en mand ved at røgte sit garn for krabbekløer og andet skidt. Sådan noget man gør, når vejret ikke er til at tage på havet. 500 meter garn skal han igennem, og der er ikke andre muligheder end at tage begge hænder og et par solide gummihandsker i brug.

»Jo større regioner, jo mindre sammenhold. Og vi vil da helst være alene,« siger Lars Jakobsgaard, mens han rutineret røgter videre.

Også han er mere bekymret for, hvordan kommunerne i fremtiden kommer til at se ud. Men om det bliver Århus eller for den sags skyld København, man kommer i region med, er umiddelbart ligegyldigt. Det er alligevel så langt væk, og det er det lokale, der er det væsentlige herude.

Mental afstand

»Der er også stor forskel i livsholdning hos folk fra øst og vest,« siger Grethe Jensen, som også har indfundet sig på havnen denne formiddag.

Hun arbejder til som social- og sundhedshjælper i kommunen og kommer oprindeligt fra Sjælland. Dialekten fra øen hænger ved endnu, men af sind og holdning er det Vestjylland, der har vundet.

»Det er svært at beskrive, hvad forskellene er. Men for eksempel i vores forhold til naturen og dens værdier er der stor forskel. Det er en dårlig ide, at folk fra vestkysten skal blandes med dem fra østkysten. Så hellere et samarbejde langs nord- og vestkysten alene,« siger Grethe Jensen.

Også hun mener, at Thyborøn-Harboør Kommune sagtens kan og skal klare sig selv. Ikke fordi resten af verden rager folk herude en høstblomst. Men på grund af både de mentale og fysiske afstande, der er mellem de to landsdele.

For de er der. Afstandene. Det har man også mærket til i det kommunale regi. Når der skal arbejdes på tværs af landsdelene, er det tilsyneladende nemmere, hvis repræsentanterne fra Thyborøn rejser ud, end hvis andre skal komme ud på tangen.

»Når det endelig er omvendt, er det stort set altid sikkert, at de kommer for sent. For her er længere ud, end man lige regner med,« siger formanden for Erhvervs- og Turistrådet i Thyborøn-Harboør Kommune, Michael Madsen, med et lille grin.

»Vi er også lidt mere forsigtige herude. Har begge ben på jorden og ser tiden lidt an,« tilføjer han.

Udfordringen

Tilbøjeligheden til at se tiden an smitter tilsyneladende også af på Michael Madsens holdning til regeringens forslag.

»Umiddelbart synes jeg ikke, det lyder så skræmmende. Men vi skal have nogle flere ting på bordet og blive mere klar over, hvad den nye region kommer til at indebære. Er det kun sygehusvæsnet, det kommer til at dreje sig om, skal vi nok få det bedste ud af det. Det er noget andet, hvis man ender med at satse meget på Århus erhvervsmæssigt. Så kan jeg godt blive nervøs på længere sigt,« siger formanden og hentyder til et af områdets største udfordringer:

At holde sig velfungerende og attraktiv for især unge mennesker.

»Det er i forvejen svært at få folk til at bosætte sig herude. Mange af vores unge mennesker læser for eksempel i Århus, og det er ikke let at få dem tilbage hertil. Hvis den nye region kommer til at betyde, at man satser mere på Århus og mindre på at udvikle småbyerne i vest, er det ikke godt for os. Men det kommer jo til at afhænge af, hvordan opgaverne bliver fordelt mellem regionerne og kommunerne, og hvordan samarbejdet mellem kommunerne kommer til at se ud fremover,« siger Michael Madsen.

På tværs af stregerne

Samarbejde er nemlig ikke nogen ny ting for Thyborøn-Harboør Kommune. Både dens størrelse, indbyggertal og placering har for længst tvunget politikerne ud i at se på tværs af stregerne på landkortet.

Det er da heller ikke den risiko, der får borgmester Erik Flyvholm fra Borgerlisten til at være skeptisk over for de nye regionplaner.

Som udgangspunkt synes han, det er en dårlig ting, at hans kommune skal til at være i region med Århus. Han havde hellere set en løsning, der gav en midt- vest region bestående af Ringkøbing og Viborg amter.

»Jeg frygter, at afstanden mellem Thyborøn og Århus er for stor. Også mentalt. Og sådan tror jeg også, det bliver i forhold til prioritering. Århus er et kraftcenter, som trækker meget til sig. Men hvad med os herude og den regionale udvikling, vi kæmper for? Jeg frygter, at fokus bliver flyttet væk fra os og tættere på Århus,« siger borgmesteren, som ellers er godt bekendt med Århus.

»Det er jo Jyllands hovedstad, og vi bruger den da også herude. For eksempel til uddannelse og kulturtilbud. Jeg har endda selv boet der. Men i forhold til en region, hvad er det så, der skal binde os sammen på tværs af Jylland? Vi kan ikke få en rigtig samhørighed og tilstrækkelig fokusering på os i vest,« siger Erik Flyvholm, som på længere sigt frygter en afvikling frem for en udvikling af sit område.

»Men det er jo stadig en ligning med mange ubekendte,« tilføjer han, og lægger op til at vente og se projektet an.

Sikre holdninger

For man forhaster sig sjældent i Vestjylland. Bortset fra når en journalist spørger til ens navn. Man ved, hvad man har. Man ved ikke, hvad man får. Men vi må da håbe, det bliver bedre i morgen.

Klicheerne ser ud til at holde herude. Også fordommene. Her lugter af fisk. Penge vil man nok sige, men aldrig hvor mange. Voldsom vind og vilde måger er her nok af. Ordene er få, men holdningerne sikre. Det kan godt være, at det kunne være værre. Men der er langt til Århus.

jpaarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.