Tvivlsom fremtid for regeringen

Det kan ikke skjules, at der er enorme problemer ved EU-udvidelsen, men EU har ingen ekstra penge sat af til at løse dem.

Og det kan give spændinger og skuffelser i de første mange år, sagde folketingsmedlem Svend Auken i sin 1. maj-tale i Århus. Til gengæld så han en stimulans til humøret i udsigten til et snarligt folketingsvalg.

I et demokratisk samfund er retten til at vælge dem, der skal styre, noget grundlæggende. Men der er andre ting, der hører med. Retten til at vide besked, være informeret og være med i beslutningerne.

Et ekspertvælde er ikke demokrati. Og et laden markedet og den private profit tage vare på det, der skal udføres, har heller ikke meget med demokrati at gøre. Mange af vores samfund er på vej ind i systemer, hvor alt skal afgøres af eksperterne eller af markedskræfterne.

Men demokrati handler også om at have noget at vælge imellem. Her må man sige, at Fogh-regeringen har gjort det nemt. Ved et kommende valg har befolkningen et klart valg mellem en fortsættelse af VKO-flertallet på den ene side eller et nyt flertal med S, SF, RV og for mig meget gerne Kristendemokraterne, CD og EL på den anden side.

Næste valg bliver ikke blot et valg mellem personer/partier, der stort set vil det samme - men virkelig et valg mellem en fortsat kurs direkte mod højre eller en tilbagevenden til den danske vej med fremdrift, tryghed og solidaritet.

Det bliver ikke et spørgsmål, om Mogens eller Anders har den bedste skrædder, eller hvem der smiler bedst i TV, eller hvem der har flest spindoktorer og reklamekroner - det bliver et spørgsmål om politik.

Lad os se på emnerne.

I lommen på Bush

Udenrigspolitisk bliver det store spørgsmål: Skal vi fortsat følge Bush-administrationen i tykt og tyndt? Som Danmark som det eneste nordiske land gjorde det i Irak. Eller skal vi træffe beslutningerne i Danmark?

Hele postyret omkring manipulationerne af efterretningerne om masseødelæggelsesvåben og det manglende FN-mandat for den danske krigsdeltagelse hviler på den forkerte antagelse, at vi traf vores egen Irak-beslutning.

Det gjorde vi ikke. Den traf Bush for os. Det er denne ensidige afhængighed af den amerikanske regering, der er helt forkert. Vi skal samarbejde med USA sammen med det øvrige EU, men vi skal ikke sidde som en lille, dum dydsdragon i Bush's vestelomme.

Er der ikke brug for en selvstændig europæisk holdning i Irak, i Mellemøsten, når det drejer sig om de store miljøspørgsmål, forholdene til ulandene, kampen mod terrorismen? Jo det er der i høj grad. Der er brug for, at vi finder sammen i Europa.

Sammen om fælles udenrigspolitiske standpunkter, fælles indsats mod den store arbejdsløshed, fælles kamp for et bedre miljø og en bedre beskyttelse af vores naturværdier og en fælles politik for at gøre udvidelsen til en succes.

Det er vidunderligt, at det nu endegyldigt er lykkedes at fjerne det uhyggelige skel, som jerntæppet har dannet mellem Øst- og Vesteuropa, og vi byder de 10 nye medlemslande velkommen i EU.

Men det kan ikke skjules, at der er enorme problemer ved udvidelsen, men EU har ingen ekstra penge sat af til at løse dem. Og en underfinansieret udvidelse kan give spændinger og skuffelser i de første mange år. Det er brandærgerligt.

Jeg ønsker, at den nye forfatningstraktat må blive vedtaget, men det kan irritere mig, at vi skal bruge så mange kræfter på regler og procedurer - i stedet for at tage fat på de store fælles problemer, der virkelig betyder noget for mennesker. Krig - fred, terrorisme, arbejdsløshed, social udstødning, misbrug af mennesker og trusler mod miljøet.

En første chance har vi ved EU-valget for at markere vores ønsker. Her i Århus har vi opstillet en fremragende fyr. Han er ung, han er fræk. Han ved noget. Han kender alle de rigtige spørgsmål og nogle af svarene. Hans slags fås ikke bedre. Han hedder Dan Jørgensen. Dan vil blive en virkelig god repræsentant i parlamentet.

Indenrigspolitisk er den største udfordring stadig de mange tusinder, der ikke kan få arbejde. I en by som Århus - der er en uddannelsesby - har masser af unge mærket, at det er umuligt for dem at få job, når de er færdige med uddannelsen. Og mange andre søger den ene stilling efter den anden uden at få job. Tusinder frygter at blive fyret.

Det er deprimerende, at det eneste, regeringen vil gøre, er at give ufinansierede skattelettelser til de bedrestillede og tage pensionen fra de lavere lønnede. En kassedame vil ved pensionsalderen have mistet et beløb på ikke mindre end 50.000 kr. som følge af Foghs pensionsindgreb!

Det seneste påfund er at lade kommunerne betale en væsentlig del af udgifterne til de arbejdsløses dagpenge, så en by eller en egn, der rammes af virksomhedslukninger og massefyringer, både mister skatteindtægter og nu - i flg. VKO-partierne - selv skal betale en væsentlig del af dagpengene til de mange nye ledige.

Filosofien er tilsyneladende, at de nye store udgifter til dagpenge vil tvinge kommunerne til at gøre en ekstra indsats for at få de ledige i arbejde. Som om kommunerne blot kunne stampe nye job op af jorden.

Der er brug for en helt anden politik. Stop for fyringer i det offentlige. Hvorfor f.eks. nedlægge 1000 stillinger på miljøområdet i den nuværende situation?

Så skal der langt flere penge til forskning og til satsning på områder - f.eks. VE - hvor der både er behov, eksport og gode job. Endelig er det helt forkert, når man skærer ned på bevillingerne til erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelserne.

Ideologisk felttog

Oplægget til kommunalreform er et ideologisk felttog, der først og sidst skal forberede den offentlige sektor på privatisering og markedsgørelse. Virkningerne af VKO-forslaget er centralisering og kommercialisering. Det hele skal gøres op i penge og kontrol.

Efter vores opfattelse er det det modsatte, der er brug for. Stærke regioner og kommuner. Mennesket i centrum og kvalitet frem for kvantitet.

VKO giver danske vælgere et klart valg. Men hvornår kommer valget? Hidtil har jeg troet, det tidligst kom om et år. Nu er jeg ikke så sikker. Skattelettelserne til den ene halvdel af befolkningen udmøntes i skattekort til juni, men allerede til januar stiger skatterne igen, fordi man giver 12 måneders skattelettelse på syv måneder!

Kunstige ledighedstal

Beskæftigelsesministeren tvinger - siger rygtet - arbejdsmarkedsregionerne til at brænde alle aktiveringsmidlerne af i de kommende måneder for at få ledighedstallet kunstigt ned til august. Regeringen skal forhandle finanslov med Dansk Folkeparti til efteråret, men pengene er brugt.

Farum-kommissionen med pinagtige forhør af nøgleministre kører til efteråret. Ministrene virker i øvrigt udbrændte, og regeringen har ingen gode nyheder at se frem til.

Irak-krigen går lige så elendigt, som kritikerne frygtede.

Alt i alt ser fremtiden ikke håbefuld ud for VKO-flertallet. Så hvorfor ikke valg snart? synes VKO- strategerne at tænke.

Valgoplæg

Der er meget, der peger mod et valg allerede til september. Kommuneoplægget og forårspakken virker som valgoplæg.

Ingen ved, om valget kommer til september. Men VKO skal være velkommen. Kommer valget tidligt, bliver Fogh/Bendtsen/Kjærsgaard-epoken, tror jeg, kun en grå parentes på to år og ni måneder. Det kan da ikke undgå at stimulere humøret på en dejlig 1. maj dag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.