Boligforening vil hjælpe kollegium

Brabrand Boligforening kommer det indbruds-plagede Hejredalskollegium til undsætning med råd, vejledning og dialog. Det glæder beboerne, der dog primært efterlyser penge til sikring af kollegiet.

Brabrand Boligforening, der administrerer Hejredalskollegiet i Gellerup, tager nu initiativ til at stoppe de problemer, som kollegiet oplever med indbrud og overfald.

»De unge mennesker kan ikke være tjent med at være utrygge, og som boligforening kan vi selvfølgelig ikke forsvare, at personer i vores ejendomme skal opleve dette. Derfor går vi som boligforening meget aktivt ind i bekæmpelsen af kriminaliteten.«

Så tydeligt udtrykker bestyrelsesmedlem af Brabrand Boligforening og medlem af Folketinget René Skau Björnsson sig om den aktuelle situation for Hejredalskollegiet i Gellerup.

Voldsomme problemer

Som tidligere omtalt i JP Århus har kollegiet haft voldsomme problemer med indbrud og overfald. Et særligt Gellerup-udvalg er nu nedsat, og udvalget vil skabe kontakt med beboere, kommune, indvandrerforeninger samt politiet.

»Det er en lang proces at få styr på sådanne problemer, og på Hejredalskollegiet er alle lejligheder desværre udsatte. Vi tror dog på, at det er vejen frem, hvis gruppen formår at skabe en dialog mellem de forskellige instanser. Vi vil gå ind i sagen, og vi vil råbe politikere op i Århus Byråd, hvis det bliver nødvendigt,« siger Rene Skau Björnsson.

Flere beboere frygter, at kollegiet kun vil blive hjemsted for udvekslingsstuderende, der mangler et sted at bo kortvarigt, hvis problemerne fortsætter, og hvis huslejen bliver hævet. Men den udvikling vil boligforeningen søge at forhindre:

»Kontakten til andre studerende er vigtig, og hvis udsigten er, at kollegiet bliver halvtomt og kun beboet af enkelte udvekslingsstuderende, må der tages affære. En løsning kunne være at sætte et loft på antallet af udvekslingsstuderende, men det er klart, at der skal være noget, der kan få danske studerende til,« siger René Skau Björnsson, der dog endnu ikke har konkrete løsninger på tapetet.

Huslejestigning afskrevet

En huslejestigning er blevet afskrevet af flere beboere, hvis der skal bruges mange penge på forbedringer af Hejredalskollegiet, men ifølge René Skau Björnsson findes der ikke en pose penge til formålet, men det er noget, gruppen også vil kigge på.

Formand for kollegiets beboerråd Per Hviid Gundtoft er glad for boligforeningens interesse, men understreger, at økonomisk hjælp er det absolut vigtigste:

»For at foretage de ændringer som Det Kriminalpræventive Råd har tilrådet, har vi brug for økonomisk hjælp. Vi har en række gode løsningsforslag, men vi har ikke pengene til det. En række småændringer er blevet ført ud i livet, men hvis huslejen stiger mere, så ryger den sidste fordel for studerende ved at bo her. I forvejen har vi hverken råd til telefon eller internet, fordi vi bruger pengene på forebyggelse af kriminalitet og hærværk,« siger han.

Kollegiet har også haft flere møder med Kollegiekontoret for at undgå, at flere blokke kun bliver beboet af udvekslingsstuderende, der normalt ikke bor på kollegiet i lang tid.

»Kollegiekontoret prøver at fordele de udvekslingsstuderende i forvejen. Men når der ikke er nok danskere, der vil flytte ind, bliver vi nødt til at få beboet værelserne, for det koster os penge at have tomme rum,« siger Per Hviid Gundtoft.

Glad formand

Formanden er glad på kollegiets vegne for den øgede fokus, der er kommet på Hejredalskollegiets problemer. Det er nemmere at komme igennem med ønsker og krav, når medierne viser interesse.

Derfor bliver der også set positivt på kollegiets fremtid, og ingen har bestemt opgivet ævred endnu. Men der skal flere penge til, og det er nu op til de ansvarshavende politikere og Brabrand Boligforening at løse problemerne, for kollegiets beboere ønsker ikke længere at leve i uvished.

stud.aarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen