R: Byråd bør forhindre DR-udflytning

De radikale ønsker, at Århus Byråd aktivt forsøger at forhindre en fortsat udflytning af aktiviteter fra DR's provinsafdeling. Kulturrådmand afviser. Det er for sent at stoppe centraliseringen af Danmarks Radio, mener han.

Det er en prestigesag for Århus, at byen har en national tv-station som DR placeret i byen, og byen risikerer at miste status, hvis DR trapper afdelingen ned til et minimum eller helt sælger provinsafdelingen fra.

Det mener de radikales kulturordfører Uffe Elbæk, der derfor undrer sig over, at hverken borgmester Louise Gade (V) eller kulturrådmand Torben Brandi Nielsen (S) har blandet sig i DR's nedtrapning af aktiviteter på Olof Palmes Allé de seneste år. Seneste har man besluttet at flytte nyhedsmagasinet 19direkte til København.

Uffe Elbæk havde gerne set, at der var taget kontakt til de lokalvalgte folketingspolitikere på Christiansborg for derigennem fastholde, at DR opretholder en stor del af radio- og tv-stationens aktiviteter i Århus.

»Borgmesteren og kulturrådmanden bør tage initiativ til at fastholde DR i Århus. Det er ikke bare en vigtigt arbejdsplads, men også en stolthed for byen, at vi har en national kanal her. Det er samtidig med til at fastholde, at Århus - som Danmarks næststørste by - er en vigtig by,« siger Uffe Elbæk.

Alternativt mener han, at politikerne bør diskutere, hvordan man udnytter faciliteterne, der er tilrådighed i DR's eksisterende bygninger på Olof Palmes Allé.

Rådmand afviser

Torben Brandi Nielsen afviser imidlertid at gå ind i sagen. Han tror ikke, at politikerne i Århus og Østjylland kan stoppe DR's centralisering af aktiviteter i Ørestaden, men han kan sagtens forstå DR-medarbejdernes frustrationer over udviklingen i Århus.

»Udflytningen af aktiviteter i DR-regi fra provinsafdelingen og Århus har været i gang i mange år. Desværre har DR-ledelsen besluttet, at så mange aktiviteter som muligt skal centraliseres i det nye mediehus på Amager, og det er en svær modstander at være oppe imod.

Samtidig er det også et klart udtryk for, at DR-ledelsen er i færd med at fjerne sig fra lokaldækning, og dermed ikke længere vil være hele Danmarks radio- og tv-station. Det er trist, siger Torben Brandi Nielsen.

DR svækkes

Han er samtidig overbevist om, at DR som medie kommer til at stå svagere. Og det vil åbne op for andre muligheder.

»Men i stedet for at begræde udviklingen, som DR jo selv er herre over, bør vi i Århus og i Jylland i stedet være mere optaget af at se på, hvad vi kan sætte i stedet. Jeg er overbevist om, at andre medier står på spring for at tage over,« siger den århusianske kulturrådmand med henvisning til bl.a., at de lokale TV2-stationers succes er stigende og bakker dermed delvis Uffe Elbæk op.

DR har dog ingen planer om at flytte helt ud af Århus, understreger tillidsmand for journalisterne ved DR Fakta Århus og DR Livsstil Århus, Vagn Olsen, der således understreger, at medarbejderne forventer at arbejdspladserne i Århus bevares. Derfor er han utilfreds med, at JP Århus i går i en overskrift skrev, at DR-ansatte frygter lukning.

»Vi frygter ikke en egentlig lukning af afdelingerne i Århus og dermed afskedigelser blandt de ansatte. Derimod er vi bekymrede over udsigten til, at DR-ledelsen måske vil frasælge eller udleje store dele af faciliteterne ved tv-produktionen i Olof Palmes Alle,« siger Vagn Olsen.

Han fremhæver samtidig, at der stadig er mange arbejdsopgaver at løse for de ansatte i de to tv-afdelinger.

»Men vi er bekymrede over, at produktionen i tv-studierne ser ud til at stoppe, når nyhedsmagasinet 19direkte indstilles om kort tid,« tilføjer Vagn Olsen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra borgmester Louise Gade.

heidi.plougsgaard@jp.dk

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen