Privatskole mangler tosprogede elever

Den private N. Kochs Skole vil gerne have flere tosprogede elever for bedre at afspejle sammensætningen i den danske befolkning. Målet er, at 10 pct. af eleverne i 2010 skal være tosprogede.

Mens snakken om integration i Danmark ofte kredser om skoler, der har for mange elever med udenlandsk baggrund, går den private N. Kochs Skole i Århus den modsatte vej.

Skolens erklærede mål er at få flere elever med udenlandsk baggrund, og i 2010 skulle omkring 10 pct. af eleverne tale »et andet sprog end dansk derhjemme,« som definitionen på elever med udenlandsk baggrund lyder på skolen.

»Vi har som erklæret mål, at sammensætningen af elever på skolen skal afspejle sammensætningen i befolkningen generelt. Og hvis omkring 10 pct. af befolkningen i 2010 har udenlandsk baggrund, skal tallet hos os gerne være det samme. Vi vil gerne forberede vores elever på en internationaliseret verden, og derfor er det vigtigt for eleverne i deres skolegang at møde kammerater med anden baggrund,« siger leder af skolen Stig Madsen.

Målet blev sat tilbage i 2000, og i dag har 3-4 pct. af skolens elever udenlandsk baggrund.

»Og derfor tror vi, at målsætningen nås. I begyndelsen gik det lidt trægt, men efterhånden som de udenlandske forældre begyndte at fortælle om os til deres venner og bekendte, begyndte der at ske noget. For eksempel er andelen af tosprogede børn i de mindste klasser 10 pct. og nogle steder højere, og de vil formentlig fortsætte op igennem klasserne,« siger Stig Madsen.

Prisen

Som privatskole og selvejende institution skal forældre betale omkring 1.000 kr. månedligt per barn for at have dem gående i Kochs Skole. Dermed er der tale om et tilvalg, der koster familierne penge.

»Det er også meningen. Vi kan mærke, at forældrene på forhånd har gjort op, at deres børn skal stilles så godt som muligt til fremtidens samfund, og det mener de sker ved at bekende sig til vores værdigrundlag. Det er klart, at er man fundamentalistiske forældre og vil lave samfundsomvæltninger, skal man jo ikke gå her,« siger Stig Madsen.

N. Kochs Skole, der har til huse i den tidligere Finsensgade Skole på Trøjborg, har godt 500 elever fra 0. til 10. klasse.

Af skolens værdigrundlag fremgår det blandt andet, at skolen arbejder for, at »børnene er åbne, forstående, rummelige, solidariske, har tro på fællesskabets værdier og forståelse for miljøet. Har et højt fagligt og pædagogisk niveau, således at børn, der er færdige med grundskolen, kan navigere i deres liv ved hjælp af de faglige og sociale færdigheder, de har fået igennem deres skolegang. At børnene er nysgerrige, har selvtillid, er modige, tager udfordringer op og har lyst til at prøve nye veje. At børnene har indfølingsevne og kan give og modtage konstruktiv kritik. At børnene er glade for og stolte af deres skole.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.