Værested reddet i sidste øjeblik

En særbevilling på 1,3 mio. kr. på finansloven betyder, at værestedet Reden for narkoprostituerede i sidste øjeblik undgår lukning.

En særbevilling fra finansloven på 1,3 mio. kr. til værestedet Reden for narkoprostituerede kvinder i Århus betyder, at KFUK's socialcenter i Sjællandsgade i sidste øjeblik undgår lukning.

Der var jubel på værestedet, da nyheden i aftes blev kendt.

»Det er den bedste julegave, jeg nogensinde har fået. Bevillingen giver os alle en lettelse, som er ubeskrivelig. Nu undgår vi at overlade de prostituerede til et liv alene på gaden,« fortæller værestedets leder, Joan Fisker Hougaard.

Bag bevillingen står formanden for Folketingets sundhedsudvalg, det århusianske folketingsmedlem Birthe Skaarup fra Dansk Folkeparti.

»Jeg har længe frygtet for værestedet og kvindernes skæbne. Derfor har vi kæmpet hårdt for at finde penge, og vi har netop fået tilsagn om at kunne bruge 1,3 mio. kr. fra en urørt pulje på dette års finanslov på socialområdet,« fortæller Birthe Skaarup.

Vaklende økonomi

Det koster godt tre mio. kr. årligt at drive Reden, men økonomien har haltet længe, da hverken Århus Kommune eller Århus Amt har ønsket at bidrage med ekstrabevillinger.

Kommunen støtter med 50.000 kr., mens amtet bidrager med 200.000 kr. og Socialministeriet med 1,5 mio. kr.

»Tidligere har vi trukket på bevillinger fra fonde, men det er blevet stadig sværere. Desværre vil kommunen ikke hjælpe, så særbevillingen redder faktisk Reden. Nu må vi så håbe, at vi kan få både amtet og kommunen i tale, så bevillingerne kan blive sat op,« siger Joan Fisker Hougaard.

Også andre væresteder i landet får ekstra støtte, men på grund af den anstrengte økonomi i Reden har der været behov for en hastebevilling.

Dobbelt så mange brugere

Også Birthe Skaarup undrer sig over Århus Kommune.

»I Odense støttes et tilsvarende værested med over to mio. kr. årligt, og presset stiger på værestederne. Men det vil være uhyggeligt, hvis man i landets næststørste by ikke kan tilbyde hjælp til de allerdårligst stillede kvinder. Det kan man simpelthen ikke være bekendt, og vi vil nu kæmpe for, at Reden næste år får tilført yderligere et millionbeløb fra satspuljemidlerne. Men kommunen må også hjælpe,« fastslår hun.

Ifølge Joan Fisker Hougaard er antallet af brugere af Reden fordoblet de seneste år.

»Vi har hvert døgn 25 til 30 kvinder, der søger hjælp og får et fristed her. Ud over narkoprostituerede kommer der også flere misbrugende kvinder, der har været udsat for vold, da de øvrige kvindehjem ikke kan modtage denne gruppe. Desværre stiger antallet stadig,« siger lederen af værestedet.

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.