Børnefamilier ramt af lavere bistand

Mødrehjælpen i Århus år flere ansøgninger om må sætte skarpe indtægtsgrænser for hjælp. Børnenes kontor vil også hjælpe par med børn næste år.

Fattigdommen trykker året rundt. Men til jul bliver den særlig synlig, og i år er en ny gruppe kommet til: Familier, hvor begge forældre er på kontanthjælp.

De bliver hårdt ramt af den beskæring på op til 2000 kr. om måneden, som skulle fremme beskæftigelsen ved at få flere til at skaffe sig arbejde, påpeger lederen af Mødrehjælpen i Århus, Bergliot Riis.

Også Børnenes Kontor, der uddeler julehjælp i Århus, mærker de økonomiske problemer hos familier, hvor begge forsørgere har en beskeden indkomst.

Men endnu kan Børnenes Kontor ikke hjælpe dem, for vedtægterne siger, at julepakkerne kun uddeles til enlige forsøgere, siger forretningsfører Poul Locht. Men de bliver formentligt ændret næste år.

Flere familier i trang

Beskæringen af bistandshjælpen træder i kraft efter seks måneder.

»Der er ikke arbejde til de mennesker, som bliver ramt,« siger hun. »Måske er de syge. Nogle er udlændinge, og jobbene til dem hænger jo ikke ligefrem på træerne.

Når forældre, der i forvejen ikke har overskud, begge får 2000 kr. mindre om måneden, gør det ondt. Vi har registreret, at flere familier er i trang i år.«

Samtidig er den støtte, som Mødrehjælpen får fra foreninger og fonde gået ned.

Det betyder, at organisationen må afvise alle, der har mere end 2000 kr. om måneden for hver voksen, når de faste udgifter er betalt. Tidligere var det muligt at arbejde med en mere fleksibel grænse.

Julehjælpen, der kommer et par hundrede familier og enlige til gode, består enten i en gavecheck på fra 600 til 1000 kr. eller julekurve med alt til en god julemiddag og frokost næste dag og måske en blomst. Og så er der legetøj til alle børnene.

Alt skænket af forretninger, foreninger og velgørende organisationer.

Nøjagtig hvor mange, der gik forgæves til Mødrehjælpen, ved Bergliot Riis ikke.

»Jeg vil tro, at vi kan give til halvdelen af dem, der søgte. Vi kender alle familierne, og det sikrer, at hjælpen bliver givet til de rigtige.«

Godteposer

40 par med børn søgte forgæves Børnenes Kontor om hjælp, siger Poul Locht. Det samme gjorde nogle få, der bor uden for Århus Kommune. Men alle 480 enlige ansøgere fra Århus får i morgen en julepakke med mad, julegaver og godteposer til børnene. I går pakkede han og 11 andre de 800 godteposer på organisationens feriekoloni i Mariendal ved Ajstrup.

»Tidligere hed det i vedtægterne, at vi kun kunne give julehjælp til enlige kvinder med børn. Nu hedder det enlige forsørgere, og jeg håber, at vi til næste år også kan give til par, der har brug for hjælp,« siger Poul Locht.

»Så vil vi få flere ansøgere, og så bliver vi måske nødt til at se lidt mere på ansøgernes økonomi. Principielt har vi ingen indtægtsgrænser nu.«

erik.thomle@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen