Lægehelikoptere får base i Århus
Århus bliver hjemsted for en del af et nyt landsdækkende beredskab af læge-helikoptere. Det har amternes sundhedsudvalg besluttet.
Borgerne i den kommende storregion Midtjylland vil inden for kort tid blive betjent af et nyt beredskab af lægehelikoptere, der får base ved Århus Sygehus.
Amternes sundhedsudvalg har nemlig besluttet at etablere et landsdækkende beredskab af lægehelikoptere.
Ifølge planerne skal fire lægehelikoptere om et til to år hurtigt kunne fragte svært beskadigede danskere til et af landets traumecentre i Aalborg, Århus, Odense og København.
Beslutningen har længe været et ønske, og kommer ifølge formanden for Amtsrådsforeningens Sundhedsudvalg, amtsborgmester Bent Hansen (S) fra Viborg nu, fordi Århus Amt længe har drøftet at indføre en sådan ordning, ligesom det også har været et ønske i Nordjyllands Amt.
Et nationalt beredskab af lægehelikoptere vil anslået kommer til at koste omkring 80 millioner kroner årligt.
»I dag går der for lang tid, inden den kvalificerede hjælp kommer frem til de mest alvorligt tilskadekommende. Tiden er kommet til, at det er en nødvendig service,« siger Bent Hansen til Ritzau.
Det er meningen, at hver af de fire højt specialiserede traumecentre, som man ifølge Masterplanen for Århus Sygehusene vil placere i første omgang ved Århus Kommunehospital, skal have tilknyttet en lægehelikopter, så en specialist kan sendes med ud.
»På den måde får svært tilskadekommende den rette hjælp hurtigere og det er især vigtigt i dag, hvor der bliver længere mellem behandlingsstederne,« mener Bent Hansen.
Overlæge glæder sig
Overlæge på Rigshospitalets Traumecenter Annemarie Bondegaard Thomsen glæder sig over udsigten til lægehelikoptere. Ifølge hende er der hvert år omkring 700 danskere, der ikke får den nødvendige behandling med det samme. Det er alvorligt tilskadekommende eller alvorligt syge, der først bliver kørt til et lokalt eller centralt sygehus, hvor man ikke magter opgaven. Det tager i gennemsnit 4-5 timer, hvor en stor del af tiden altså er spildt.
»Ved sådanne patienter er der et tidsvindue, hvor behandlingen skal være iværksat.
De skal ikke spilde tid på at køre ind på et hospital, der ikke kan behandle dem, da det har betydning for overlevelse og grad af mén, at man kommer hurtigt til et traumecenter,« siger hun.