Sjældne terner ved Årslev Engsø

Rovternen stoppede som ynglefugl i Danmark for små 100 år siden men er nu set ved Århus for tredje gang i år.

For tredje gang i år er den meget sjældne rovterne blevet set ved Årslev Engsø. Både tirsdag og onsdag er to voksne rovterner set fiske i søen, og amatørornitologer og andre fugleinteresserede valfarter til i disse dage for at få et glimt af den sjældne fugl.

»Det er lidt af en ornitologisk sensation, da rovternerne normalt ikke lander i Danmark på deres træk,« fortæller naturvejleder Bjarne Golles fra Århus Kommunes Naturforvaltning.

Rovternen er en af Europas mest sjældne terner, og med sit kraftige og markante røde næb og et vingefang på over en meter også den suverænt største terneart.

Perfekt rastested

»Den er på størrelse med vores største mågearter, så det er virkelig en stor og fugl, der fylder godt i landskabet,« siger naturvejlederen.

Rovternen forsvandt for knap 100 år siden som dansk ynglefugl, men der findes stadig en bestand på omkring 1.000 ynglefugle omkring den Botniske Bugt. Det er enkelte af disse fugle som på deres træk mellem vinterkvarteret i Afrika og ynglepladserne i Nordskandinavien passerer Danmark og altså har et par fugle fundet ud af, at Årslev Engsø er et perfekt sted at raste og tanke op med friskfanget fisk, inden trækket går videre.

Det er tredje år i træk, at rovternen er set ved Årslev Engsø, men det er usædvanligt, at de allerede er set tre gange i år, da det normalt først er i slutningen af juli, at fuglene har slået vejen forbi Århus.

»Det er en meget spændende udvikling. Vi har dog ikke set dem yngle her endnu, men det bliver interessant at følge ternen på nærmeste hold fremover,« siger Bjarne Golles.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen