S vil sprede to-sprogede elever

Alle 51 århusianske folkeskoler skal deltage i integrationen af to-sprogede med dårlige danskkundskaber, lyder meldingen i et socialdemokratisk skoleudspil til seks mio. kroner

Tosprogede børn med dårlige danskkundskaber skal spredes på alle århusianske skoler, der skal være øget opbakning til danske forældre og børn på skoler med mange tosprogede, tre skoler skal være heldagskoler med obligatorisk lektielæsning, fagligheden skal styrkes og unge med indvandrerbaggrund skal have ekstra støtte i at komme videre i uddannelsessystemet.

Frederik og Fatima

Det er elementerne i en 10-punktsplan med titlen "Faglighed og fællesskab", som Socialdemokraterne præsenterede i går.

Til stede ved pressemødet på Århus Rådhus var skolerådmand Torben Brandi Nielsen, borgmesterkandidat Nicolai Wammen, politisk ordfører Jacob B. Johansen og byrådskandidat Susan Arac, der på skift præsenterede planens 10 punkter.

»For os er det vigtigt, at alle får en faglig stærk og menneskelig berigende folkeskole og de bedste muligheder, uanset om man hedder Frederik eller Fatima,« lagde Nicolai Wammen ud.

Har sendt ansøgning

Derefter forklarede han, hvorfor den socialdemokratiske skolerådmand nu sender en ansøgning til Undervisningsministeriet for allerede fra det kommende skoleår at få mulighed for at sprogscreene alle tilflyttere og tosprogede elever, der søger om skoleskift.

»Vi skal have en mere fair fordeling af opgaverne, alle 51 folkeskoler skal medvirke,« understregede han.

Skolerådmand Torben Brandi Nielsen, der hidtil har været imod den såkaldte "bussing" for at sprede de tosprogede elever, lægger nu op til, at de også skal skabe netværk i fritiden på de skoler, de får plads på uden for det skoledistrikt, hvor de bor.

»Skole og fritid skal hænge sammen. I dag ser vi, at børn må tage direkte hjem efter skoletid. Det giver ikke ordentlig kammeratskabsrelationer. Transport skal gøre det muligt at deltage i SFO og fritidslivet,« sagde rådmanden.

Ambassadørkorps

Jacob Bundsgaard Johansen lancerede planen om støtte til et ambassadørkorps, der skal motivere danske forældre til at sende deres børn i skoler, selv om der er mange tosprogede.

Og Susan Arac talte om vigtigheden af et brobygningsforløb, hvor folkeskolerne fastholder kontakten til afgangselever og støtter dem i at gennemføre en uddannelse.

Prisen for planen er ca. seks mio. kr. Heraf vil det koste tre mio. at gøre Nordgårdskolen, Søndervangskolen og Tovshøjskolen til heldagsskoler med obligatorisk lektielæsning.

Udgifter til at sende tosprogede uden for deres eget skoledistrikt, vil koste omkring en mio. kr. Samme beløb ventes det, at sprogscreening af ca. 1.100 elever i det kommende skoleår vil koste, og en mio. kroner skal gå til videreuddannelse af lærere på skoler, der skal modtage de nye elever med dårlige danskkundskaber.

»Jeg håber, de øvrige partier vil være med til at finde midlerne. Det er en investering. Hvis vi ikke foretager den investering nu, bliver det dyrere både menneskeligt og økonomisk,« siger Nicolai Wammen.

lone.dybdal@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen