Narrene indtog midtbyen

De franske komikere i Hector Protector bragte smilene frem på Lille Torv.

»Din nar.«

Normalt ikke et specielt smigrende udtryk, men i disse dage kan udtrykket bruges positivt . Byen vrimler nemlig med narre under den internationale Narren Festival for komik og gadeteater.

Og narrene fik i går mange mennesker til at stoppe smilende op på Lille Torv, der som festivalens centrum forvandler byen til ét stort cirkus med gøgl, klovneri og komik. Blandt andre de gale franskmænd fra Hector Protector, der huserede i området omkring Lille Torv.

Klædt i uniformer, svømmefødder og gummistøvler levererde de gakkede komikere en skør forestilling, hvor de optrådte som ordløse musikere, der er besat af musik og lyd, fordi de ikke har noget sprog.

De fik alligevel fortalt en historie, og det er i høj grad det, som er narrens rolle.

»Narren er en fortæller, der fortæller historier fra vores dagligdag. Dem kan vi kan spejle os i og grine af os selv. Narren udstiller os selv og vores sære vaner og samler folk omkring et godt grin,« fortæller Pia Buchardt, der er kunstnerisk leder af Kulturhus Århus, som står som arrangør af festivalen.

Men hvem er egentlig byens største nar - i positiv forstand?

Haugaard er toppen

Blandt publikum var der bred enighed.

»Det må være Jacob Haugaard. Han formåede at blive valgt til Folketinget som hofnar. Eller vil jeg pege på nogle fra AGF, men det er ikke så positivt ment,« fortæller Casper Søndergaard.

Et bud på det mest naragtige, der er sket i Århus, dannede i går kulissen til de skøre franskmænds optræden.

»Vandragen. Helt klart. Det er til grin, og den skulptur er i hvert fald blæst op til noget, den ikke er,« lød det fra Birgitte Thomsen.

Det er sjette år i træk, at Narren Festival afvikles i Århus.

Udvidet samarbejde

»I begyndelsen arrangerede vi festivalen for at skabe en platform for de mange lokale gøglere og komikere, der ofte optrådte alle andre steder end i Århus. Løbende har vi udvidet samarbejdet med andre lande, og det betyder, at programmet også tæller mange internationale optrædende,« fortæller Pia Buchardt.

Arrangementet har efterhånden udviklet sig til en solid støtte for gadeteateret som udtryksform.

»Gadeteateret er specielt interessant, da alt foregår i byrummet i stedet for på en scene. Som optrædende har man en 360 graders scene, der skal indtages, og samspillet med publikum åbner mange muligheder. Omvendt er der kontant afregning. Er forestillingen ikke sjov, går folk,« siger Pia Buchardt.

Narren-festivalen fortsætter i dag, og de gale franskmænd fra Hector Protector kan opleves kl. 10 og 16 på Lille Torv.

Programmet for Narren-festivalen kan læses på www.kulturhusaarhus.dk

nikolaj.worm@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen