Luk øjnene op

KÆRE TOMMY Beck Kobberøe. Jeg er enig med dig (JP Århus 3/7) ang. familien i Lem (JP Århus 29/6).

Jeg er selv vokset op uden for voldene i København, og jeg kan ikke huske, at nogen af os døde, selv med uindhegnede voldgrave.

Vi var fem børn i vor familie, men hvor var det spændende at køre ned ad skrænten mod vold graven på kælk uden at vide, om isen var sikker. Vi samlede nogen gange min lillebror op og fik ham tørret, så godt det nu lod sig gøre.

Jo det gav skrammer, men den gang havde børn et privatliv.

Jeg har selv boet på "Herrens mark", flyttede til Jylland, først Viborg, siden Ikast og til sidst i Hvolris, en lille ejendom nord for Viborg. Rigtigt på landet, og det er altså ikke altid med stokroser og solskin. Men hvis man kommer til en ny egn, må man lukke øjnene op.

Det tog et år, før der kom en nabo i gummirøjser og spurgte, om jeg ville komme til høstfesten. Jeg var jo kun fra København og enlig mor med to børn, så jeg skulle lige ses an, om der nu blev sået og høstet til tiden.

Så efter et år, da de kunne se, at hænderne vendte rigtigt nok, så tog de mig til sig. Da jeg blev syg, kom de lige så stille med madspande, købte ind, passede mine børn - og nogen af dem havde kun haft seks børn, så hvad kunne de vide om det?

Nu bor jeg så på Cypern og oplever helt det samme. Jeg skulle naturligvis lige kigges an.

Jeg bor i en landsby, hvor de ved, når jeg er syg. Der er altid nogen, der har tid eller tager sig den.

Men jeg er sikker på, at det i højeste grad handler om at være åben og især positiv overfor det sted, man nu slår sig ned.

Her har vi oven i købet forskellig kultur og religion. Men jeg er velkommen i deres kirke, der er græsk ortodoks. Der bliver altid fundet en stol til mig. Der kan jo lige være noget, man skal have snakket med Vor Herre om.

Hvis ikke man vil lukke øjnene op, så bliv, hvor du er. Men man lærer utrolig meget af at bevæge sig udenfor murene.

Og kan man ikke lide lugten i bageriet, kan man jo flytte tilbage, hvor man kom fra.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen