Nej til tyggegummipoliti

DET ER NOGET SVINERI at smide affald på gaden og i naturen. Det kan vi alle være enige om. Men ligefrem at etablere et miljøpoliti eller tyggegummivagtværn, der skal kontrollere, at folk ikke sviner.

Det er absurd. I stedet skulle man investere i opdragende kampagner, ligesom man gør i så mange andre tilfælde, hvor både lovgivning og målgruppe er svær at håndtere.

Mange kloge hoveder henviser til Singapore, hvor man får bøder for at smide affald.

Første gang man smider affald på gaden i Singapore koster det 3.600 kr. Anden gang det dobbelte. Ryger du i offentligt rum, får du en bøde på op til 3.600 kr. Det kan godt være, at Singapore er et rent land, men ville De bo i en by, hvor man opdrager med bøder for hver eneste lille ting? Der er for øvrigt dødsstraf i Singapore for f.eks. at have 500 gram cannabis på sig.

Adfærdsændring

Forestil Dem, at en ung mand på 17 år spytter tyggegummi ud på fortovet i Århus. Hvad sker der?

Bliver han anholdt af et vagtværn, der patruljerer gaderne? Hvad nu, hvis han nægter at betale, skal man så tilkalde politiet?

Har de ikke bedre ting at lave? Og fordi han ikke er myndig, skal forældrene så betale bøden?

Og hvilken myndighed har miljøpolitiet egentlig i forhold til den banale lovovertrædelse, der foregår?

En ting er, at retssikkerheden er svær at håndtere. En anden ting er, at jeg personligt ikke vil bo i en by, hvor der går patruljer rundt og holder øje med, om folk smider skrald på gaden. En lørdag nat foran McDonald's på Store Torv vil i det hele taget kræve kampklædt politi for at håndtere de hundrede fulde mennesker, der spiser fast food i lange baner.

Flere skraldespande

Nej tak til et tyggegummipoliti. I stedet støtter jeg Peter Thyssens (R) og andre få klarsynede byrådsmedlemmer i, at hvis man vil ændre folks adfærd, skal man ikke dele bøder ud, men opdrage folk gennem oplysning. Brug i stedet penge på at finde ud af, hvorfor folk sviner og på kampagner.

Og glem ikke, at gadefejere aldrig har været og heller aldrig bliver arbejdsløse. Samtidig kunne man placere flere skraldespande over hele kommunen og især i midtbyen. Der er for få, og de er for små.

Det er symptomatisk for den opgivende politiske stemning i landet, at man skal straffe og sanktionere for at få mennesker til at makke ret.

Men den bedste vej til bedre adfærd på lang sigt er altså medindflydelse, uddannelse og oplysning. Og det kræver, som altid, at politikerne har tålmodighed og sans for proportioner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen