Århus Kommune presses af boligstøtte
Skattestoppet tvinger kommunen til at tage pengene fra børne- eller ældreområdet.
Stadig flere borgere modtager økonomisk hjælp til huslejen, og det presser Århus Kommune økonomisk.
Siden 1999 har kommunen betalt 33,7 mio. kroner mere i boligsikring end budgetteret, og pengene er blevet hentet fra andre serviceområder.
»Boligsikring er en ukontrollérbar udgift, som stiger og stiger og gør det svært at planlægge kommunens økonomi. På grund af skattestoppet udløser det en forringelse af den kommunale service på andre områder, for vi kan kun tage pengene fra børne- eller ældreområdet, veje eller skoler,« siger rådmand Peter Thyssen (R).
Der er ingen entydig forklaring på stigningen i udbetalingerne. En af forklaringerne kan være et stigende antal forældrekøb af lejligheder, hvor børnene kan få boligstøtte, ligesom Århus oplever en stor nettotilflytning i øjeblikket.
Mangehovedet uhyre
»Boligstøtten er et mangehovedet uhyre. Mod forklaringen om forældrekøb taler, at det netop er aldersgruppen 25-35 år, som stiger mest, og det er ikke typisk den gruppe, som bor til leje hos deres forældre. En anden forklaring kan være, at der blot er flere, som er blevet fattigere og dermed er berettiget til boligstøtte,« siger Peter Thyssen.
Århus Kommune har, erkender rådmanden, muligvis også selv medvirket til stigningen ved at lægge en beregningsmodel ud på kommunens hjemmeside, så borgerne hurtigt og nemt kan finde ud af, om de kan få støtte.
Peter Thyssen forventer, at udbetalingen i år kommer til at ligge fem mio. kroner over budgetter og har opfordret politikerne på Christiansborg til at se på de voldsomme stigninger i boligsikringen.
»Alle de store byer med undtagelse af København oplever det samme som Århus, og derfor mener jeg, at det må undersøges,« siger han.
Århus Kommune udbetalte i fjor 215 mio. kroner i boligstøtte.
Staten betaler halvdelen, så den reelle udgift er 107,5 mio. kroner.