Kommunen vil forhindre boligkollaps

Flere lokalplaner og øget pres på ejere af private udstykninger er nogle af de midler, som Århus Kommune vil benytte for at øge byggeriet af nye boliger.

Århus Kommune tager nu alle midler i brug for at forhindre en kollaps på det lokale boligmarked. Blandt andet vil kommunen fordoble antallet af lokalplaner for at sætte turbo på byggeriet af nye boliger.

»Nu kaster vi alle bolde op i luften og bruger samtlige instrumenter, vi har til rådighed, for at øge antallet af byggegrunde. De høje priser, folk er villige til at betale for en byggegrund, viser, at efterspørgslen er enorm. Selv om vi skaffer 700 byggegrunde om året, vil der mindst gå tre-fire år, før vi kan begynde at opbygge et lager,« siger teknisk rådmand, Poul B. Skou (K).

Manglen på byggegrunde har været med til at presse priserne på villaer og lejligheder i Århus op på et historisk højt niveau. Ifølge BRF Kredit vil efterspørgslen efter byggegrunde være stor mange år frem. BRF Kredits beregninger viser, at der de kommende 25-30 år vil være behov for 35.000 flere boliger i Østjylland.

En positiv spiral

»Området omkring Århus er inde i en meget positiv spiral, hvor mange vil flytte til, og nye arbejdspladser vil opstå. Ved siden af at sikre et stort antal byggegrunde til enfamiliehuse, skal der bygges boliger af enhver slags - især attraktive seniorboliger - så der kan blive frigjort flere villaer til de unge familier,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen, BRF Kredit.

Århus Kommune har sat sig det mål frem til den 1. juni 2006 at fordoble antallet af lokalplaner - blandt andet ved at fjerne interne flaskehalse i sagsbehandlingen. Desuden vil kommunen lægge mere pres på ejere af private udstykninger.

»Vi vil styre hårdere. Når byggemodningen ikke bliver sat i gang, selv om alt er på plads, kontakter vi ejerne. Hvis der er tale om en passiv investering, eller hvis ejerne venter i håb om at få lov til at bygge noget andet end det, der er givet tilladelse til, så tager vi en forhandling. En mulighed er for eksempel, at de får noget andet jord, og at kommunen overtager udstykningen, så byggeriet kan komme i gang,« siger Poul B. Skou og henviser til, at ejere af to specifikke områder med tilladelse til for byggeri af over 50 parcelhuse snart vil blive kontaktet.

Under udformningen af fremtidige lokalplaner vil kommunen heller ikke lade sig begrænse af de samme hensyn, som kommunen hidtil har taget.

»Hvis et område ellers er egnet til en større bebyggelse, må vi se stort på, at den lokale skole måske bliver for lille. Så må vi bygge en ny fløj på. Og hvis vejnettet ikke er dimensioneret til en øget trafikmængde, må vi også løse det problem,« siger Poul B. Skou.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen