Flere skal eje egen ældrebolig

Århusianske husejere har en gennemsnitlig friværdi på en million kroner. Rådmand Niels Erik Eskildsen mener, at det kan aflaste kommunens økonomi, når flere får råd til at købe boliger ved lokalcentrene.

De kraftige værdistigninger på fast ejendom vil ifølge rådmand Niels Erik Eskildsen (SF) resultere i, at et stort antal ældre i fremtiden selv vil kunne finansiere deres sidste bolig.

»Det er en samfundsgevinst, at så relativt mange har tjent penge på deres huse og lejligheder. Det åbner nye perspektiver for planlægningen på ældreområdet, hvor kommunen ikke som hidtil nødvendigvis behøver at være bygherre på alt byggeri. Nogle boligprojekter for ældre kan opføres af private og købes af de ældre, som har råd til det,« siger Niels Erik Eskildsen.

En opgørelse, som Realkredit Danmark har lavet for JP Århus, viser, at de godt 45.000 parcelhusejere i Århus Kommune i alt har friværdier for 43,4 mia. kr. eller i gennemsnit 960.000 kr. per husejer. Det er en stigning på 43 procent siden 2002, da friværdierne var på 671.000 kr.

Private ældreboliger

Århus Kommune har allerede taget første skridt i retning af private ældreboliger - seniorboliger - i forbindelse med pleje- og ældreboligprojektet på Ceres Allé, hvor omkring 50 boliger i højhuset vil blive privatejede.

Men ifølge Niels Erik Eskildsen skal der planlægges flere private boliger i tilknytning til de kommunale lokalcentre. På den måde vil de formuende ældre ikke alene vil aflaste den kommunale økonomi, men også blive et aktiv for ældresektoren.

»Vi får skabt nogle spændende miljøer med flere ressourcer. De ældre, som ejer deres seniorbolig, vil typisk ikke have så stort behov for pleje, men vil komme i centrene på grund af de mange aktiviteter og underholdning. De vil have overskud til at tage sig af andre og på den måde være en gevinst for alle,« siger Niels Erik Eskildsen.

Ældre Sagen: Interessant

Næstformand i Ældre Sagens Århusafdeling, Arnold Krogh, mener, at mange ældre vil være interesseret i at købe en seniorbolig ved et lokalcenter.

»Mange enlige vil komme for at have selskab og for at deltage i arrangementer. De vil også komme til at fungere som besøgsvenner for dem, som bor i centrets plejeboliger og ældreboliger,« siger Arnold Krogh, der dog understreger, at seniorboligerne skal være billige for at blive attraktive.

»De ældre vil se på, om der er råd til at blive boende, selv om den ene falder væk. Det nytter heller ikke, at hele friværdien sættes i boligen, for de ældre vil også gerne have råd til at leve livet og rejse en gang imellem,« siger Arnold Krogh.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen