Byggepladser sikres for millioner

Tyveriplagede entreprenører bruger store summer på at sikre byggepladser. Nyeste våben er sporing af tyvekoster fra luften.

Entreprenører i Århus-området ruster sig til kampen mod tyve, der løber med alt fra værktøj, vinduer og brædder til rendegravere, trykluftsbor og kraner.

Virksomhederne bruger millioner af kroner på at sikre deres udstyr, blandt andet ved hjælp af chip-mærkning og tv-overvågning.

Entreprenørfirmaet Skanska har allerede i en periode benyttet sig af chipmærkning og radiosendere i det dyreste udstyr. Forsvinder noget af dette, går et fly på vingerne og sporer lokaliteten, hvorefter politiet tilkaldes.

I det forgangne år kunne Skanska på denne måde med politiets hjælp blandt andet hente en motorbør på Lystbådehavnen i Ry og en minigraver i en garage i Galten. Alene Skanska bruger flere mio. kr. på at sikre byggepladser i det østjyske område.

Chips i maskinerne

»Vi har et kæmpeproblem med udstyr, der forsvinder. Derfor er vi også villige til at bruge store midler på at sikre os,« siger regionschef Mogens Olofsen, der har ansvaret for det østjyske område.

Han vurderer, at chipmærkningen vil blive udbygget de kommende år.

»I takt med at chippene bliver billigere og billigere, kan vi også montere dem i mindre udstyr. Dermed kan vi forhåbentligt gøre livet surt for tyvene,« siger Mogens Olofsen.

Hos entreprenørfirmaet Dan Jord A/S i Risskov har man også brugt mange penge på at sikre sig mod tyveri i løbet af de seneste år. Kamerovervågning, ekstra projektørlys, aflåste stålcontainere og dobbelthegn tages i brug for at holde tyvene på afstand.

»Vi har fået stjålet flere minigravere og motorbøre, og der har helt tydeligt været tale om bestillingsarbejde. Det rygtes hurtigt i kriminelle kredse, hvilke ting der står hvor. Vi håber at kunne undgå de fleste tyverier i fremtiden ved at investere i sikkerhed,« siger Toni Vebel fra Dan Jord.

Som det seneste nye tiltag er firmaet i øjeblikket ved at installere chips i de dyre maskiner.

»Der er store omkostninger forbundet med den ekstra sikkerhed, men det er blevet nødvendigt for at have vores ting i fred.«

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Byggeri forsvinder der årligt værktøj og maskiner for 360 mio. kr.

»Med det nuværende byggeboom er der desværre ingen grund til at tro, at problemet er blevet mindre. Tværtimod. Det er stærkt generende for vores medlemsvirksomheder, der udover at miste værdifulde effekter også bliver forsinkede i byggeprocessen. Til gengæld bruger virksomhederne nu store midler på tyverisikring, og det kan forhåbentlig give en effekt,« siger afdelingschef Niels Nielsen.

Noget tyder på, at indsatsen bærer frugt. Århus Politi melder om et faldende antal anmeldelser om tyverier fra byggepladser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen