Askepot sprang ud som lyskunstner

Den 58-årige århusianske lysdesigner og kunsthåndværker Birgit Østergaard har fået et sent gennembrud med design og produktion af lamper lavet af sejldug.

»Det er lidt som eventyret om Askepot, at jeg efter år med svingende indtægter nu ser ud til at have fundet et koncept, som det tegner til, at jeg kan leve af.«

Det siger den 58-årige århusianske lysdesigner og kunsthåndværker med det lyse sind, Birgit Østrgaard, som i går for første gang viste prototyper af de usædvanlige lamper, som hun har udviklet, i butikken Zett i Rosensgade.

I morgen rejser Birgit Østergaard til Paris for at udstille på en stor censureret international livsstils- og boligmesse med store muligheder for at øge kendskabet internationalt til hendes lampeproduktion. Lamper, som nogle kendere allerede betegner som kommende klassikere inden for dansk design.

Det har været en til tider trang vej for kunstneren Birgit Østergaard, som har fået succes med design, produktion og salg af nogle ganske specielle designede lamper fremstillet af sejldug.

Hun er uddannet og har også arbejdet som både damefrisør og folkeskolelærer, men trangen til kunsthåndværket har hele tiden været stor. I flere år havde hun en lille produktion af eksklusive grafiske produktioner lavet af eget, håndgjort papir i, hvad hun betegner som Danmarks bedste papirværksted. Det rakte dog ikke til at leve af:

»Der var meget svingende indtægter, så jeg supplerede med undervisning på Gimle produktionshøjskole i Guldsmedgade og i fem år med rengøringsjob. Vendepunktet kom, da jeg fik en opgave med en totaludsmykning af et stort showroom i et nyt domicil for virksomheden Vipp A/S i København,« fortæller Birgit Østergaard.

Eminent lysbrydning

Hos Vipp A/S, der producerer de kendte Vipp vippeskraldespande til indendørs brug, faldt hun over en rest af sejldug, som lå på et gulv:

»Det var bare heldigt. Jeg så, at det smukke materiale har en eminent lysbrydning, og det gav mig ideen til at anvende stoffet til lamper. Prototyper viste, at det er muligt med en produktion, og siden er det bare gået frem. Især fordi Vipps direktør, Jette Egelund, støttede mig ved at sige, at disse lamper ville jeg kunne leve af at designe og sælge. Hun hjalp også med den rette markedsføring,« siger Birgit Østergaard.

Indtil for nylig blev lamperne produceret på en systue på Langeland, men nu vil det snart ske i Birgit Østergaards værksted på Kystvejen 25, hvor en syerske ansættes til jobbet. Desuden er der ansat en medarbejder til salg og marketing i hendes firma ACTE ApS.

»Min mand, Kjeld Enemark, tager sig af salget i det sydlige Sverige og i Finland. Det er hans indtægt fra en praksis som psykoanalytiker, der har sikret brød på bordet indtil nu,« siger Birgit Østergaard.

Foruden design og produktion af de specielle sejldugs-lamper har Birgit Østergaard også en del udsmykningsopgaver. Hun skal blandt andet udsmykke receptionen og værelserne på Hotel Icefjord i Iluissat i Grønland. Aktuelt er hun på opfordring på vej med et forslag til Århus-arkitektfirmaet Schmidt Hammer & Lassen, som skal opføre den ny amtsgård i Viborg. Arkitekterne ønsker forslag til udsmykningen af amtsrådssalen.

Hos Zipp i Rosensgade vises to prototyper, og købere må belave sig på seks ugers leveringstid. Moden B3 Lux, en stor kvadratisk lampe, koster i øvrigt 5.500 kr. mens standerlampen model D6 Glow koster 3.900 kr.

kras@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen