Rygere har det bare ikke sjovere

Rygere har dårligere helbred og livskvalitet end ikke-rygere, viser forskning på Århus Sygehus. Projektet indgår i stor ph.d.-dag på Aarhus Universitet i morgen.

Festen er slut - rygerne kan godt droppe forsvarsjoken om, at de har det sjovere end ikke-rygerne.

For det har de ikke.

I hvert fald ikke ifølge ny forskning lavet på Århus Sygehus af ph.d.-studerende Kenneth Jensen. Han har undersøgt livskvaliteten hos i alt 114 kræftpatienter, hvoraf ca. halvdelen er rygere og den anden halvdel ikke-rygere.

»Vi har lavet en spørgeskemaundersøgelse om livskvalitet, hvor vi har sammenlignet rygere og ikke-rygere blandt 114 kræftpatienter, og det viser, at de, der ryger, har det dårligst. Samtidig kan vi se, at de, der er holdt op med at ryge, udgør en mellemgruppe, og det taler for, at rygningen spiller en stor rolle,« siger han.

Patienterne er blevet bedt om at vurdere deres samlede livskvalitet og helbred på parametre som koncentrationsproblemer, søvnbesvær, hukommelsessvigt og en række spørgsmål om psykisk, socialt og følelsesmæssigt velbefindende.

»Samlet set viser undersøgelsen en lavere score hos rygerne. De har sværere ved at huske, problemer med at gå lange ture, de hoster mere, og de er mere forpustede. Og svarene er deres egne opfattelser af livskvaliteten,« siger Kenneth Jensen.

Livskvalitet-undersøgelsen er en del af hans samlede ph.d.-projekt ved Onkologisk Afdeling - kræftafdelingen - på Århus Sygehus, og det projekt skal belyse bivirkninger ved strålebehandling for hoved- og halskræft. Formålet er blandt andet at få mere viden om bivirkningerne, så strålebehandlingen kan forbedres og dermed give færre bivirkninger.

Projektet, som er finansieret af Kræftens Bekæmpelse, tilføjer ny viden til den kendte forskning.

Ryger ikke

»Andre undersøgelser har vist samme tendens, at rygere har dårligere helbred, men vi har blandt andet fundet ud af, at bivirkninger til strålebehandlling for hoved- og halskræft bliver værre, hvis man er ryger,« siger han.

Og - til orientering - er Kenneth Jensen ikke ryger.

»Absolut ikke, og jeg er nok meget træls at have i nærheden for rygere,« smiler han.

Kenneth Jensens ph.d.-projekt, der er færdigt til august, indgår på fredag som et af mange forsknings-projekter, som præsenteres ved den storstilede ph.d.-dag for de 300 ph.d.-studerende på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

jorgen.rye@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen