Unge i fredelig demonstration

Mens biler stod i flammer og brosten fløj gennem gaderne i København, gik det mere stille for sig, da demonstranter natten til lørdag gik i sympatidemonstration i Århus.

Ved midnatstid mødtes omkring 100 vrede, men fredelige unge autonome på Store Torv og gik med fakler og røgelsespinde op ad Strøget, mens de råbte »Pansere i bilerne - bilerne i brand« og forlangte Ungdomshuset i København tilbage.

Optoget fortsatte mod Huset på Vester Allé og ad Vestergade tilbage mod Domkirken. Undervejs fik demonstranterne opbakning fra unge mænd med mellemøstligt udseende, der hyldede de autonome med »Respekt for at i slås med panserne«.

Politiet skred ind

Undervejs blev de unge overvåget af civilklædte betjente, og først da en flok på omkring 30 bz-typer fortsatte mod en fest på havnen, opstod tumult i krydset ved Skolebakken. Har måtte politiet skride ind, da en mand i et fodgængerfelt placerede et knytnæveslag i maven på en mandlig 17-årige demonstrant, der kalder sig sit Kitty.

»Ham, der slog mig, er nazi - vi bliver altid overfaldet af de svin,« udbrød Kitty.

»Bål og brand og ruder knust, hvis de rydder vores hus,« skreg de unge, mens repræsentanter for den yderste højrefløj skulede fra baggrunden.

Generelt har Århus kun i begrænset omfang været præget af optøjer siden torsdag morgen, da urolighederne brød ud i København.

Mursten på rådhuset

Der har været afbrænding af tre containere, og en mursten mærket U for Ungdomshuset blev natten mellem torsdag og fredag smidt gennem et vindue på Rådhuset. Fraværet af omfattende ballade skyldes, ifølge de tilbageværende autonome, at voldelige århusianske aktivister er taget til København, hvor mindst to århusianere er blevet anholdt. Tallet kan imidlertid sagtens være højere.

»Det er svært at få overblik og komme i kontakt med vores venner derovre, for de har ikke mobiltelefoner med, for politiet kan bruge dem til at infiltrere os,« sagde den 16-årige demonstrant og gymnasieelev Sine Jensen fra Odder.

Ifølge Østjylland Politi forløb demonstrationen fredeligt, og ingen af de unge blev anholdt.

Østjyllands Politi har i øvrigt sendt et ukendt antal betjente til København for at assistere kollegerne.

kloster@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen