Tilsyn: Ældre generelt tilfredse med bosteder

Beboere på de århusianske lokalcentre og plejehjem udtrykker generelt tilfredshed med den hjælp og pleje, der gives. Men det kommunale tilsyn har observeret fejl i forbindelse med udlevering af medicin, og for dårlig håndhygiejne hos personalet flere steder.

Tilsynet for Århus Kommunes lokalcentre og plejehjem har netop afleveret den årlige afrapportering om forholdene for de ældre, der også omfatter en gennemgang af embedslægens tilsyn, en opgørelse i forhold til magtanvendelse samt anbefalinger om, hvad der kan gøres for at bedre på forholdene.

Rapporten blev i går modtaget uden større bemærkninger af rådmændene i Århus Kommunes Magistrat.

Af redegørelsen fremgår det blandt andet, at de tusinder af interviewede beboere på de århusianske lokalcentre og plejehjem overordnet udtrykker generel tilfredshed med den hjælp og pleje, der gives.

Tilsynet har sidste år dog observeret fejl i forbindelse med administration af medicin samt dårlig håndhygiejne i flere situationen på flere bosteder.

Således fremgår det, at op mod en fjerdedel af de ansatte bar uhensigtsmæssige ure og/eller ringe, der kan medføre en betydelig øget risiko for at påføre beboerne infektioner ved forkert eller mangelfuld håndhygiejne. Embedslægerne har dog kun valgt at give en henstilling herom til et lokalcenter.

Stigning i magtbrug

Af rapporten fremgår det videre, at der generelt er set en stigning i forhold til antallet af indberettede tilfælde, hvor det har været nødvendig for personalet at bruge magt over for beboere. De fleste tilfælde ses, når personalet skal vaske beboere, og i alt er der indberettet 280 episoder, der er fordelt på 41 ældre.

Antallet af tilfælde, hvor det har været nødvendigt at fastspænde de ældre med stofseler er ligeledes steget til 30 episoder, hvoraf de 27 dog var sket med samtykke fra enten pårørende eller embedslæge.
Endelig er antallet af tilfælde, hvor ældre - og ofte demente - borgere uden varsel forsvinder fra bostederne steget markant.

I alt blev der sidste år registreret 526 tilfælde, hvor de ældre forsvandt, og politiet blev tilkaldt i 68 tilfælde.

Brug af GPS

Ældremagistraten og det kommunale tilsyn finder det dog positivt, at flere borgere samtykker til anvendelse af GPS-søgesystemer og alarmsystemer, så det bliver lettere og hurtigere at finde de ældre, der er på afveje fra bostederne.

Af indstillingen fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorgs til Århus Byråd fremgår det videre, at man her har den principielle holdning i forvaltningen, at kommunen bør sikre, at borgerne får den hjælp, de er bevilget - uanset om borgerne bor i plejeboligerne eller er omfattet af frit valgs-ordninger og dermed bor i eget hjem.

Ældreforvaltningen indstiller derfor også, at der gennemføres en tættere opfølgning på forholdene på frit-valgsområdet i løbet af året.

To grovere fejl

Endelig kan det nævnes, at tilsynet sidste år i to ud af 45 undersøgte institutioner fandt anledning til at påtale grovere fejl. I et tilfælde omhandlede det institutionens modtagelse af medicin fra apoteket, hvor der skete fejl, så en beboere ikke fik den ordinerede medicin, og i et andet tilfælde var påtalen af administrativ karakter.

Tilsynet vil af egen drift i år udvide antallet af uanmeldte tilsyn, så det omfatter alle typer vagter døgnet rundt på de enkelte plejeboliger, og at der udarbejdes rapporter for hver enkelte undersøgte enhed. Hidtil har rapporterne været fordelt på et helt lokalområde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.