Leder: Misbrugerne

AGNETE ER I Havmandens greb på den lille plads bag Århus Rådhus, hvor Johannes G. Bjergs fornemme skulptur fra 1941 er opstillet.

Den unge pige har forelsket sig i Havmanden, og selv om det er en dramatisk historie, så er det alligevel andre typer, der dominerer pladsen i dag. Deres liv rummer også dramatik, men ikke af det stof, der kan veksles til skulpturer.

Pladsen er blevet et samlingssted for nogle af byens misbrugere, og forleden blev en 15-årig overfaldet, da han ville stoppe et overgreb mod en ældre mand.

Den slags giver dårlig omtale, og det får ansvarlige kredse i byen til at overveje, om det mon ikke er på tide, at de pågældende finder et nyt sted at opholde sig. Misbrugerne bedyrer, at de tager afstand fra episoden.

Alligevel er gruppen ikke den bedste reklame for byen, hvis motto er viden, puls, rødder. Det er højest det tredje begreb, de pågældende lever op til, men i en noget alternativ betydning, der ikke gør det populært, at disse rødder tilbringer dagene et så centralt sted.

Det er for let kun at drive klapjagt på de udsatte, selv om de ligeså godt kunne opholde sig et andet sted. Efter sigende kommer de kun til byen, fordi de skal behandles for deres misbrug, men den behandling kunne sagtens foregå f.eks. i de områder, hvor de bor.

Det forpligter at sige nej til misbrugerne, for så bør man også håndhæve forbuddet mod at drikke i det offentlige rum. På en eller anden måde er det i dag blevet almindeligt at møde mennesker, der bevæger sig rundt i byen med en ølflaske i hånden.

Det er bestemt ikke kun unge, og deres opførsel kunne endda undskyldes med, at de dårligt har råd til at besøge de dyre caféer. Når foråret inden længe bryder igennem, vil tusinder samle sig langs den frilagte å. Mange medbringende en pose øl.

Det bør ikke være sådan. De pågældende har misforstået noget, hvis de opfatter byen som ét stort værtshus. Der er andre steder, de kan nyde deres øl, og det er på restauranter, barer og værtshuse, og dem er der ganske mange af. Eller også kan de drikke derhjemme. Man behøver ikke skåle i det offentlige rum, og de mennesker, der raver sanseløst berusede rundt i byen, bør sove rusen ud i detentionen.

Kun når de regler håndhæves, kan man også tage sig af misbrugerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen