Ugandere i klemme i Århus

To drenge fra Uganda har fået dansk opholdstilladelse, men de kan ikke få lov til at spille klubfodbold i Danmark.

»Come on Benjamin.«

Den 17-årige ugander, Benjamin Ochan, giver det sidste i en kort spurt mellem gule kegler på den kunstige græsoverflade ved Idrætshøjskolen i Århus.

Solen brænder hårdt denne formiddag, men en iskold vind tvinger alligevel de 15 fodboldspillere til at beholde træningstøjet på.

Siden jul har Benjamin Ochan været indskrevet på Århus Fodbold Akademi, der hører under Idrætshøjskolen.

Han har fået opholdstilladelse i Danmark som studerende, fordi han er indskrevet på akademiet og hver uge modtager undervisning i kultur, sprog, drama, ernæring og fodbold.

I fritiden spiller flere af akademiets elever fodbold i byens lokale klubber, primært i Skovbakken, AGF og Aarhus Fremad, der fungerer som samarbejdsklubber. Det vil Benjamin Ochan og hans 17-årige landsmand Daniel Serunkuma også. De er begge dygtige spillere og har fået lov til at træne med AGFs ynglingehold.

AGF vil gerne benytte de to spillere i forårets kampe, men det kan ikke lade sig gøre.

Dansk Boldspil Union (DBU) har netop afvist at udstede internationale spilletilladelser til de to spillere. Det betyder, at Benjamin Ochan og Daniel Serunkuma ikke kan optræde for en dansk klub i en turneringskamp.

»Vi kommer til landet som studerende. Vi vil gerne spille fodbold i vores fritid, men det bliver vi nægtet. Det er en stor skuffelse,« siger Benjamin Ochan i en pause under træningen.

I FIFAs søgelys

DBU har tidligere, uden at tøve, udstedt internationale spilletilladelser til udenlandske spillere under 18 år, der opfylder betingelserne for at være studerende i landet. Det er slut nu. Den direkte årsag er den megen omtale af FC Midtjyllands import af unge afrikanere.

På baggrund af den sag er Danmark kommet i søgelyset. Det internationale fodboldforbund (FIFA) har, efter en konkret henvendelse fra den internationale spillerforening FIFPro, rejst en sag mod DBU. Det skal afgøres om DBU og FC Midtjylland har overtrådt FIFAs Artikel 19, som omhandler regler for overførsel af spillere under 18 år. Reglen er lavet for at beskytte unge fodboldspillere mod at blive udnyttet.

Så længe der ikke foreligger en afgørelse fra FIFA, vil DBU ikke udstede internationale spilletilladelser.

»På grund af den verserende sag er har vi sat udstedelsen af internationale spilletilladelser for unge under 18 år på stand by,« siger Lars Berendt, informationschef, DBU.

Rystet forstander

Forstanderen på Idrætshøjskolen i Århus, Henrik Løvschall, er rystet over, at man med øjeblikkelig virkning lukker for alle spillere under 18 år.

»Vi troede, at vi havde opfyldt alle regler og krav. Hvis vi havde vidst dette på forhånd, så havde vi aldrig hjulpet drengene med at komme herop. Jeg synes, at de to drenge er blevet offer i en storpolitisk sag. De er amatører og får hverken penge eller har en kontrakt. De vil bare gerne spille fodbold. Jeg synes, systemet er utroligt stift,« siger Henrik Løvschall, forstander, Idrætshøjskolen Århus.

De to ugandere er kommet til Danmark med hjælp fra organisationen Uganda Football Academy (UFA), der betaler drengenes ophold. UFA er stiftet i Uganda af danskeren Claus Brockstedt.

»Det er vores klare opfattelse, at Artikel 19 kun gælder for spillere som indgår professionelle kontrakter. Her er tale om amatører, som studerer i Danmark,« siger Claus Brockstedt, direktør, Uganda Football Academy.

Han agter at gå videre med sagen, og han har allerede kontaktet Ugandas ambassadør i Danmark, Joseph Tomusange, og bedt ham kigge på problemstillingen.

»Han har lovet at tage sagen videre til regeringen i Kampala, så vi kan få dette op på et højere niveau,« siger Claus Brockstedt.

Kan søge dispensation

Han er parat til at føre sagen helt til tops ved Den Europæiske Menneskeretskommission.

»Det er dybt problematisk og diskriminerende. Hvis dette er reglen, så kan ikke EU-borgere hverken dyrke håndbold, cricket eller fodbold i danske klubber, hvis de er under 18 år,« siger Claus Brockstedt.

Lars Berendt henviser til, at DBU i øjeblikket afventer FIFAs afgørelse. Han er ikke bekendt med, at andre end Benjamin Ochan og Daniel Serunkuma føler sig klemt i systemet.

Han opfordrer den berørte klub, i dette tilfælde AGF, til at søge en dispensation direkte hos FIFA.

»Der er otte mand ansat i FIFA til kun at tage sig af netop det. Der kommer omkring 1.000 ansøgninger årligt,« siger Lars Berendt.

Claus Brockstedt overvejer i øjeblikket, om han vil forsøge at få AGF til at ansøge FIFA om en dispensation til de to drenge.

Tilbage på fodboldbanen løber Benjamin Ochan og Daniel Serunkuma rundt og sparker på mål.

Denne formiddag bliver akademieleverne trænet af Henrik Pedersen, der også er træner for AGFs ynglingehold.

Han undrer sig.

»Det er trist for de to drenge. De vil bare gerne spille fodbold. Det er mærkeligt, at de ikke kan få lov til det,« siger Henrik Pedersen.

mikkel.hemmer@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.