God start for stressprojekt

4.500 offentligt ansatte i Århus Kommune og Region Midtjylland har allerede afleveret spytprøver i en af de største stressundersøgelser nogensinde.

De offentligt ansatte i Århus Kommune og Region Midtjylland har i stort antal taget imod opfordringen om at være med i en storstilet undersøgelse af stress Prisme-projektet. Men selvom 4.500 ud af 10.000 indtil nu har afleveret spytprøver og svaret på et spørgeskema, skal svarprocenten gerne endnu højere op, hvis forskerne skal finde svaret på det store spørgsmål: Hvad er det, der giver stress?

Derfor er der nu sendt en rykker ud til de godt 5.000, der endnu ikke har svaret. Med i brevet er også to små rør med vattamponer, som deltageren skal afsætte en spytprøve på.

»Det er flot med 4.500 svar, for det er en undersøgelse, der kræver meget af folk. De skal bruge op mod en time på et spørgeskema, og så skal de tygge på en tampon i et minut om morgenen og et minut om aftenen. Men vi vil selvfølgelig gerne endnu højere op for at få endnu mere solide resultater,« siger overlæge Henrik Kolstad, Århus Sygehus.

Der går et par år, inden resultaterne foreligger, for undersøgelsen skal gentages om halvandet år. Dermed får forskerne mere end blot et øjebliksbillede af sundhedstilstanden.

Ideen med tamponen og spyttet er i øvrigt at komme dybere ind i problemstillingen omkring stress end blot at spørge folk, om hvordan forskellige situationer på jobbet påvirker dem.

Hvad der reelt sker

»Vi går ind og måler forekomsten af stresshormonet kortisol i spyttet. Det gør vi, fordi vi gerne vil ind bag ved og se, hvad der sker i kroppen, når den udsættes for stress, så det ikke blot handler om, hvad personen oplever, at der sker,« siger overlægen, der tilføjer, at 1.000 personer bliver udvalgt til et interview og en grundigere undersøgelse.

Prisme-projektet gennemføres i et samarbejde mellem de arbejdsmedicinske klinikker i Århus, Herning og Glostrup, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Center for Psykiatrisk Forskning i Århus. Det er en såkaldt forløbsundersøgelse, der fokuserer på effekten af generelle arbejdskrav som arbejdsmængde, arbejdstid, indflydelse og uoverensstemmelse mellem krav og belønning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen