Århus efterlyser bedre kår for kommuner

Århusianske politikere appellerede til regeringen om at sikre bedre vilkår for kommunerne, da de i går stillede sig på talerstolen ved KLs delegeretmøde i Aalborg.

En smadret bil kunne ikke forhindre kulturrådmand Flemming Knudsen (S) i at nå frem til talerstolen, da Kommunernes Landsforening (KL) holdt delegeretmøde i Aalborg Kongres og Kulturcenter.

I det hele taget var de århusianske politikere ivrige efter at få sendt deres politiske budskaber ud over det kommunale Danmark.

Selv om Flemming Knudsen var den først indskrevne århusianske taler, blev han ikke den første Århus-røst, som bragede ud over Aalborg-salen.

På vej til kongrescenteret blev hans bil vædret og smadret i den ene side. Han kom derfor for sent, og borgmester Nicolai Wammen (S) tog teten.

Han varmede op til de kommende forhandlinger mellem KL og regeringen ved at sende kraftige opfordringer til regeringen om at stå ved de løfter, som den giver. Wammen harcelerede over, at selv om kommunerne sidste år blev lovet, at struktur- og udligningsreformen ikke ville koste dem penge, havde staten skudt omkring 150 mio. kr. forkert i Århus Kommunes tilfælde.

»Man skal sige, det man gør og gøre det, man siger. Det er en grundlæggende leveregel, som er god at følge i såvel politik som i andre af livets forhold,« sagde borgmesteren, der er medlem af KLs bestyrelse.

Han krævede, at regeringen sætter handling bag ordene om en forbedring af den offentlige service i den kommende kvalitetsreform. Og han så frem til at få flere penge til de sundhedsopgaver, som kommunerne har overtaget fra amterne. Bl. a. fordi genoptræningen ser ud til at blive en dyrere opgave for Århus Kommune end forventet.

Det slog ældrerådmand Dorthe Laustsen (SF) også på i sit indlæg.

»Det er yderst fornuftigt, at kommunen med sin tætte kontakt til borgerne har overtaget ansvaret for al genoptræning, men problemet er, at kommunerne ikke bliver kompenseret. I de første måneder af 2007 har vi i Århus oplevet en kraftig stigning i antallet af genoptræningsplaner,« lød det fra rådmanden.

Åby Bibliotek

Kulturrådmand Flemming Knudsen talte om it og ikke mindst bibliotekerne, som han mente kan bringe de nye kommuner tættere sammen.

»Biblioteket er en måde at klæde borgerne på i det globale samfund, og biblioteket kan, hvis vi satser på det, være det kit, der binder de nye kommuner sammen. De fungerer ikke bare som indgang til alt det digitale. De fungerer som det lokale kultur- og mødested,« sagde han.

Flemming Knudsen fremhævede efterårets heftige debat om Åby Bibliotek, der først blev planlagt lukket for senere at få lov at bestå, som et godt eksempel på, hvor stor betydning biblioteker har for borgerne.

Lukningen af Åby Bibliotek kom i spil i forbindelse med byrådets budgetforlig, der havde til opgave at finde årlige besparelser for 410 mio. kr.

Netop de massive besparelser tog Enhedslistens Keld Hvalsø Nedergaard fat om på KL-mødet. Han fremhævede efterårets strejker, massive protester og demonstrationen på rådhuspladsen, der tiltrak mange tusinde utilfredse borgere.

»Bevægelsen fra Århus kunne man mærke overalt i landet, og man kan stadig mærke den.

Budskabet fra hr. og fru Danmark er klart: Nu er nok nok, vi vil have bedre velfærd,« tordnede han og kritiserede regeringen for at lægge alt for stramme rammer for kommunerne, der som konsekvens heraf må forringe servicen.

Social- og beskæftigelsesrådmand Gert Bjerregaard (V) fulgte op på KL-formand Erik Fabrins beretning om, at for mange regler og krav om dokumentation kan fjerne fokus fra det, som det hele handler om, nemlig at sikre den bedst mulige service for borgerne.

Han gav en opsang til de kommuner, der opretter kurser for at undgå, at kontanthjælpsmodtagere falder for den såkaldte 300-timers-regel, der træder i kraft den 1. april og betyder, at ægtepar på kontanthjælp mister den ene indkomst, hvis ikke én af de to har haft 150 timers arbejde inden for det seneste år.

»Det tangerer lovbrud at oprette kommunale projekter for projekternes egen skyld. Det er prøvet i flere år og er slået fejl. Det er en misforstået holden hånd over de ledige. Reglen virker, for den har sat skub i kontanthjælpsmodtagere. Når jeg er ude at tale med kontanthjælpsmodtagere, kan jeg høre, at de ledige taler om den regel. De ved, at man ikke kan putte sig,« sagde Gert Bjerregaard.

jonas.hvid@jp.dk

henrik.olesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen