Præster raser over huslejestigninger

De århusianske præster bliver i øjeblikket præsenteret for huslejestigninger, der er blandt de højeste i landet. Præsteforeningen kalder stigningerne dybt urimelige, men kirkeminister Bertel Haarder (V) afviser præsternes kritik.

De århusianske præster kan se frem til huslejestigninger på flere tusinde kroner, og det har fået præsterne op i det røde felt.

Selv om Århus Stift er bagefter med de nyvurderinger af præsteboligerne, som Kirkeministeriet har krævet, har de første præster mærket til ministeriets ønske om en skærpet kurs.

Det viser en gennemgang af de første nyvurderinger.

Indtil nu er 18 ud af 79 præsteboliger i Århus Kommune blevet nyvurderet, og det har medført store månedlige huslejestigninger.

Stigning på 49 pct.

I gennemsnit er præsternes husleje steget med knap 49 pct. i Århus Stift, hvilket er op mod dobbelt så meget som landsgennemsnittet.

Flere af de århusianske præster har oplevet stigninger på op til flere tusinde kroner om måneden.

»De nye vurderinger betyder, at præsterne oplever en betydelig nedgang i reallønnen, hvilket er dybt urimeligt. Ministeriets beslutning har skabt uro blandt præsterne også i Århus, hvor vi oplever meget dramatiske stigninger,« siger sognepræst i Århus Domsogn, Sabine Bech-Hansen, der er formand for Den Danske Præsteforening.

Kirkeministeriet påtalte sidste år, at vurderingerne af præsternes embedsboliger i Århus Stift generelt lå for lavt, men ifølge Sabine Bech-Hansen er det unfair, at den enkelte præst nu skal straffes for det mangelfulde vurderingsarbejde.

»Det er stadig den enkelte præst, der bliver ramt på privatøkonomien. Når en præst søger et embede, hører der en embedsbolig med, som koster et bestemt beløb i boligbidrag. Det er simpelthen ikke rimeligt, at præsten skal rammes så hårdt, fordi vurderingen er forældet,« siger Sabine Bech-Hansen.

Minister afviser kritik

Kirkeminister Bertel Haarder (V) afviser præsternes kritik.

»Selvfølgelig indebærer det ikke en reallønsnedgang. Det handler om, at huslejen ikke er blevet reguleret længe og derfor vil stige meget i en periode,« siger Bertel Haarder.

Efter en heftig debat sidste efterår lød der dog formildende toner fra ministeriet, der besluttede, at huslejen maksimalt må stige med 25 pct. om året, så de voldsomste stigninger bliver fordelt over flere år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.