Leder: Oprydning, tak

DEN GODE RÅDMAND Peter Thyssen (R) har altid haft det som sit politiske mål at forene Socialdemokratiet og Venstre i en fælles optræden.

Ved byrådsmødet forleden lykkedes det: Begge partier var rørende enige om at kritisere netop rådmand Peter Thyssen for at have været for passiv, når det gælder om at få ryddet op i Århus.

Byen ligner noget, vi bare ikke kan være bekendt. Overalt flyder det med papir, affald og madrester fra fastfood-restauranter, servietter, knuste flasker, cigaretskod og andet affald.

Det er ikke kun på de centrale strøggader, pladser og torve, der kunne trænge til en omgang. Også i andre kvarterer i byen og langs de store veje sviner det. På sidstnævnte kan man se, hvor langt man kan køre, inden en burger er fortæret og æsken smidt ud ad vinduet. Det er et betydeligt antal æsker, der dagligt burde samles op, og de pynter ikke på de store veje ind mod byen.

Det kan ikke være rigtigt, at Århus skal se sådan ud. Hvorfor fungerer de mange affaldsspande, der er sat op rundt omkring i byen ikke bedre? Skyldes det, at de er overfyldte tidligt på dagen, som byrådsmedlemmerne gjorde opmærksom på? Så bør de tømmes flere gange dagligt, og det må være let for rådmandens afdeling at kontrollere.

Det har jo vist sig, at der er andre på spil, når byen sover. Mange dyr har lært, hvor de hurtige og lette måltider gemmer sig, så både fugle, katte, hunde og ræve har fået smag for fastfood.

Der er nok at tage fat på, men det skal retfærdigvis siges, at vel har Peter Thyssen ansvar for oprydningen, men han bærer ikke hele ansvaret.

Det er jo trods alt ikke rådmanden personligt, der sviner.

Det er nogle, der hele livet har været vant til, at andre ryddede op efter dem. De må behandles, så de indser det fornuftige i at ændre adfærd, og her er der formentlig brug for hjælp fra Christiansborg.

Det nytter ikke med henstillinger. Bøderne skal i vejret for at svine i det offentlige rum. Det skal koste at smadre ølflasker, at tømme sit askebæger ud på kørebanen, at smide fastfood-æsker, og der må også gerne komme bedre styr på gratisaviserne.

Man kunne sagtens forestille sig, at væsentligt større bøder havde effekt, så byen blev renere til glæde for resten af befolkningen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen