Huset har stor succes med integration

En oplagt årsag til at bevare Huset som hele byens kulturcenter er ikke mindst det multikulturelle islæt.

UDKASTET TIL ÅRHUS Kommunes nye integrationspolitik indeholder mange synspunkter omkring det fælles ansvar for en vellykket integration.

Ved læsning af indholdet bliver man som aktiv bruger af Huset inspireret til at drage paralleller mellem Husets integrerende aktiviteter og den nye integrationspolitik.

I udkastet hedder det, at integration ikke kun er en kommunal opgave, men en opgave for hele lokalsamfundet. Og at indsatsen skal tænkes ind som en integreret del af alle aktiviteter, bl.a. i fritid og kultur.

Huset er et af de få kulturtilbud i landet, der for alvor har fat i indvandrermiljøet. Huset har i 34 år dannet rammen om kulturmøder på tværs af adskillige kulturer. 12 pct. af brugerne har nydansk baggrund, hvilket svarer til omkring 12.000 brugerbesøg af nydanskere, der kommer fra hele Århus. En nydansk borger fra Iran udtalte for nylig, at på Huset får man lyst til at blive integreret.

Den nye politik taler om at styrke sammenhængskraften, hvor målet er, at Århus er en sammenhængende by, hvor alle er aktive medborgere.

Uformelle netværk

Som bekendt er det for flere borgere med nydansk baggrund vanskeligt at komme ind på arbejdsmarkedet. Dermed bliver de afskåret fra den integration, der kan ske via et arbejdsforhold. For denne gruppe er det derimod muligt at skabe uformelle netværk og gode relationer via Husets medarbejdere og øvrige brugere. Dette betyder en stor social og kulturel værdi, som netop er til stede, når man arbejder i fællesskab omkring skabende aktiviteter.

Netop gennem fælles kreative udfoldelser opstår dialoger, som i den nye politik understreges som værende afgørende vigtig dialogen mellem de forskellige kulturer er meget afgørende for en vellykket integration.

Og gennem dialoger i fællesskabet er der muligheder foraktivt at forbedre sit danske sprog.

Desuden er der netop gennem den daglige dialog med medarbejdere og danske brugere på Huset rig mulighed for:.. aktivt at forbedre sit danske sprog.

Flere nydanske brugere har spurgt, hvor de ellers gå hen for at møde danskere. De mener, at der så kun er caféer og biblioteker tilbage.

En anden nydansk bruger udtrykte i pressen for nylig, at det var Huset, der lærte brugeren den danske kultur og det danske sprog.

I det åbne og trivselsvenlige værkstedsmiljø eksisterer der netop ikke dem og os - en talemåde, borgmester Nicolai Wammen udtrykte i pressen for nylig i forhold til tanken om et helt Århus - med henblik på indvandrergruppen.

Gensidig forståelse

Mange nydanske borgere på Huset oplever at forståelsen på tværs af forskellige etniske og religiøse grupper modvirker fordomme og misforståelse mellem grupperne.

En oplagt årsag til at bevare Huset som hele byens kulturcenter er dermed ikke mindst det multikulturelle islæt.

Det tager mange år at opbygge en velfungerende kulturinstitution. Det tager kun et par dage at nedbryde den. Et yderst velfungerende integrationssted vil gå tabt, hvis Huset lukker. En allerede eksisterende integrationssucces i Århus, og som den nye integrationspolitik netop ønsker at sætte fysiske og økonomiske ressourcer ind på.

At lukke Huset er at lukke byens bedste sted for integration, siger en iransk bruger. At bevare Huset er at bevare en daglig og konstruktiv dialog mellem mange kulturer. Aktivt medborgerskab skaber sammenhængskraft på tværs af kulturer på Huset. For nogle få mio. kr. om året kan dette hele byens integrationssted bevares.

Investering

For adskillige mio. kr. kan kommunen investere i nye århusianske integrationssteder, som kan tage mange år at få oparbejdet med aktive medborgere, danske såvel som nydanske borgere.

Ud fra fakta om Husets betydning for integrationen i Århus vil brugerforeningens bestyrelse på Huset gerne have svar på følgende spørgsmål:

1) Hvori består den realpolitiske konsekvens mellem de teoretiske formuleringer i den nye integrationspolitik, som vægter dialogen mellem kulturer, og den fysiske nedlæggelse af et kulturcenter, hvor dialogen allerede fungerer?

2) Hvad er begrundelsen for at nedprioritere det økonomiske tilskud til et kulturcenter, der har dokumenteret succes med integration og for beskedne midler vil kunne udvide indsatsen - for i stedet at investere integrationsmidler i etableringen af nye initiativer?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.