SF: Det røde flertal skal bruges

Det styrkede røde flertal bør bruge et forventet budgetoverskud til at annullere nogle af budgetforligets besparelser, opfordrer SF.

Står det til SF, skal det røde flertals nuværende stærke position udnyttes til at føre en mere social politik i Århus. Udsigten til at kommunens økonomi er bedre end forventet, og at der dermed bliver penge at rutte med, kan meget passende bruges til at rette op på besparelserne efter budgetforliget i efteråret, lyder det fra venstrefløjspartiet, som står til en vælgerfremgang på 5,7 procentpoint i forhold til valget i 2005.

Hvis der var valg i morgen, ville SF fordoble sit antal af sæder i byrådet og snuppe to mandater fra Venstre, så socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de radikale tilsammen ville sidde på 20 af 31 pladser i byrådssalen. Det viser en meningsmåling, som Rambøll Management har foretaget for JP Århus i marts.

Flertallet

Det solide flertal bør i større grad end i dag afspejle sig i den førte politik, mener SF-rådmand Dorthe Laustsen.

»Det var jo det flertal, som vi kæmpede for ved valget, så jeg håber, at især Socialdemokratiet er opmærksomt på signalet fra vælgerne, så vi får en politik, der i højere grad tager hensyn til de svageste grupper,« siger Dorthe Laustsen, der har noteret sig meldinger om, at kommunens budgetter og regnskaber ser bedre ud end ventet. Blandt andet var børn- og ungerådmand Louise Gade (V) i ugens løb ude at love 500 mio. kr. til bedre fysiske forhold på skoler og daginstitutioner.

Men når et fald i børnetallet giver besparelser, så skal de penge ikke nødvendigvis også bruges på børneområdet. Dorthe Laustsen så hellere, at et eventuelt overskud bruges på at afbøde konsekvenserne af de vedtagne besparelser. Det håber hun at få opbakning til fra Socialdemokratiet.

»Det er fint, at Louise Gade vil gøre noget godt for børnene, men der er sket indgreb på så mange kerneområder, at vi først og fremmest har et stort behov for at få genoprettet situationen for f. eks. de ældre,« siger Dorthe Laustsen.

Socialdemokraterne er ifølge partiets politiske ordfører Jacob B. Johansen ikke umiddelbart indstillet på at udnytte det øjeblikkelige momentum til at føre blokpolitik.

»Vi er selvfølgelig glade for, at de partier, der bakker den socialdemokratiske borgmester op, står styrket i denne måling, men når det er sagt, så ændrer det ikke på vores intentioner om at skabe brede flertal, både når det handler om budget og når det handler om de mindre beslutninger i byrådet,« siger Jacob B. Johansen, der heller ikke vil tage stilling til, hvad et eventuelt overskud på budgettet skal bruges til.

Økonomi

Han vil først se, hvilke økonomiske rammer en kommende aftale mellem kommuneforeningen KL og regeringen giver.

Selvom styrkeforholdet er tippet endnu mere i det røde flertals favør, er rådmand Gert Bjerregaard (V) fortsat fortrøstningsfuld med hensyn til at få flertallet efter næste valg.

»Nu handler det om, at vi i Venstre og Venstres byrådsgruppe i højere grad markerer os som oppositionsparti i forhold til socialdemokraterne. Vi skal simpelthen blive bedre til at forklare omverdenen, hvor godt et alternativ, vi er til Nicolai Wammen,« siger Gert Bjerregaard, der tilføjer, at partiet også er ramt af at være gået lidt tilbage landspolitisk.

Budgetforliget

Rådmanden ser i øvrigt frem til, at besparelserne fra budgetforliget er udmøntet. En øvelse som venstrerådmændene i Gert Bjerregaards optik står i spidsen for, og derfor også bliver straffet af vælgerne for.

»Så kan vi komme i gang med igen at arbejde fremadrettet og dermed generobre det tabte terræn,« siger rådmanden.

martin.johansen@jp.dk

jonas.hvid@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.