Århusianske arkitekter kæmper om gigantbyggeri

Danske og internationale rådgiverfirmaer er gået sammen om at give deres bud på, hvordan man skal opføre den nye hospitalsby ved Skejby.

De fire prækvalificerede team er nu fundet, og tre internationalt anerkendte århusianske arkitektfirmaer er med i forreste række.

Det er i høj grad prominente og internationalt anerkendte rådgivningsfirmaer, som pryder listen over de fire hold, som forretningsudvalget i Region Midtjylland nu har godkendt til at gå videre i konkurrencen om at blive rådgivere for danmarkshistoriens og Nordens største hospitalsbyggeri, nemlig den kommende hospitalsby placeret ved siden af Skejby Sygehus i det nordlige Århus.

Hospitalsbyen med forventet op mod 10.000 ansatte, der foreløbig er blevet navngivet Det Nye Universitetshospital i Århus af et flertal i regionsrådet i Region Midtjylland, forventes at skulle stå færdig seneste i år 2020.

Men allerede om et par år forventes det, at de første spadestik til byggeriet, som med sine i alt 400.000 kvadratmeter byggeareal bliver tre gange så stort som den omstridte DR-by på Amager, kan tages.

De fire rådgiverhold er valgt mellem i alt otte ansøgere, og vinderne af rådgiverkontrakten kan forvente arbejdsopgaver for sammenlagt en milliard kroner.

Med i front på rådgiversiden er de internationalt anerkendte århusianske arkitektfirmaer C. F. Møller, Aarhus Arkitekterne og Arkitema ligesom det Århus-baserede rådgiverfirma Cowi Consult er det.

Hver især rummer holdene store og velrenommerede virksomheder inden for arkitektur, ingeniørarbejde og planlægning, der er gået sammen i nye konstellationer for at matche kravene i udbudsmaterialet. Også vægtige udenlandske firmaer fra England, Norge, Sverige, Frankrig, Skotland og USA er blandt deltagerne i de fire hold.

»En så stor opgave, som Det Nye Universitetshospital i Århus, kræver virkelig vægtige medspillere. Derfor er det meget tilfredsstillende, at så stærke kompetencer har budt ind på opgaven,« siger projektchef Morten Weise Olesen.

Region Midtjylland har valgt at sende opgaven med at rådgive om hospitalsbyggeriet i en ny form for EU-udbud, nemlig såkaldt »konkurrencepræget dialog.«

»Udbudsformen indebærer, at de fire rådgiverhold, der nu er prækvalificerede, skal indgå i den videre proces med at udforme det endelige udbudsmateriale, som de efterfølgende er alene om at kunne byde på. Holdene skal afleveres deres endelige tilbud i begyndelsen af september,« tilføjer Morten Weise Olesen.

Efter de nuværende planer, skal regionsrådet den 12. december tage endelig stilling til, hvilket af de fire rådgiverhold, der skal forvalte den kæmpestore opgave, der vil strække sig over de næste 10 til 15 år.

Ud over arkitekter og byggerådgivere er en række specialrådgivere inden for alt fra trafikplanlægning til medikoteknologi repræsenteret i de forskellige rådgiverteam.

Morten Weise Olesen, er meget tilfreds med ansøgningerne.

»De er dybt nede i detaljerne, og de kommer fra højt kvalificerede team, som er nøje sammensat til at løse netop denne komplekse opgave,« tilføjer han.

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen