Tværpolitisk kamp for kulturby 2017

Folketingsmedlemmerne Henriette Kjær (K) og René Skau Björnsson (S) vil sammen kæmpe for, at Århus bliver europæisk kulturby i 2017 med særlig fokus på Gellerup.

To politiske modstandere går sammen om at få Århus udpeget som Europæisk Kulturby 2017 et projekt, som nemt kan løbe op i 200-300 mio. kr. eller mere. Da København således var Europæisk Kulturby 96, kostede det stat og kommune en halv million i et budget på ca. en milliard kr.

Det er de århusianske folketingsmedlemmer Henriette Kjær (K) og René Skau Björnsson (S), som har givet hinanden håndslag på, at de sammen vil sikre, at værtskabet i 2017 skal gå til Århus.

EU besluttede i 2005, at det i 2017 skal være en dansk og en cypriotisk by, som bliver Europas kulturelle centrum.

Men først i 2011 skal den danske regering beslutte, hvilken by der skal have æren.

Meget at byde på

»Turen er kommet til Århus, der har så uendeligt meget at byde på,« mener Henriette Kjær og opremser, at byen har evnet at tiltrække »mange kunstnere og har skabt et spændende kunst- og kulturmiljø af høj international klasse til glæde for hele byen.«

René Skau Björnsson er enig. Det ulige politiske par vil snarest kontakte bl.a. kulturminister Brian Mikkelsen (K) og Århus-rådmand Flemming Knudsen (S) for at få alle kræfter samlet.

»Århus kan med bl.a. ARoS, Købstadsmuseet Den Gamle By, Musikhuset Aarhus m.fl. levere kunst i verdensklasse og er for alvor kommet på verdenskulturkortet. Samtidig har Århus Festuge været fyldt til randen med spændende programmer og tilbud, der virkelig har høj international klasse,« siger René Skau Björnsson.

Henriette Kjær og René Skau Björnsson ser en særlig chance for Århus i at bruge lejligheden til at skabe opmærksomhed omkring Gellerup ved at gøre stedet til et særligt indsatsområde i forbindelse med kulturaktiviteterne i et kulturbyår.

Vil være et løft

»Det kunne give byen et løft i forbindelse med ghettobekæmpelse, fordi man i denne forbindelse kan præsentere et stort udvalg af de mange kulturer, der er samlet,« siger René Skau Björnsson.

»Gellerup har meget at byde på. Og det ville samtidig være dejligt, hvis der kunne skabes positiv opmærksomhed om Gellerup, så området blev kendt som andet end en ghetto,« supplerer Henriette Kjær.

Ingen af de to folketingsmedlemmer har fulgt den seneste århusianske debat om et kæmpestort Global City Aarhus til en pris af op til en mia. kr., som kulturproducenten Trevor Davies foreslår opført med åbning netop i 2017, hvis Århus bliver europæisk kulturby.

»Men det ville passe som fod i hose,« siger Henriette Kjær.

At projektet normalt løber op i mindst 100 mio. kr. og typisk i 200-300 mio. kr., skræmmer ikke folketingsmedlemmerne.

»Århus Kommune vil få en masse reklame ud af begivenheden, og jeg regner med, at staten vil spæde til. Det vil give stor pr til byen, og det århusianske kultur- og erhvervsliv vil for alvor komme på landkortet,« mener Henriette Kjær.

René Skau Björnsson kalder projektet »en oplagt statsopgave«, som bør deles ligeligt imellem kommune og stat.

»Jeg har endnu ikke hørt, om andre danske byer vil byde ind på projektet. Men hvis de gør, må vi bare vise dem, at vi er de bedste,« siger Henriette Kjær.

anders.lange@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.