Leder: Samarbejde
EFTER EN LANG og vanskelig periode tyder en del på, at ledelse og lærere på Nordgårdskolen i Gellerup er parat til at give samarbejdet en chance. Det er et positivt signal, og det giver en smule fred til at arbejde med det, der må betyde mest: Eleverne.
En række lærere har valgt at forlade skolen, og der har været en periode med et anspændt forhold mellem ledelse og lærere. Skolens leder Rani Hørlyck har skabt en åben debatkultur i forhold til medierne, og hun har fortalt om sit syn på forholdene, og helt naturligt svarede lærerne i denne uge med at par indlæg, som beskrev forholdene på skolen, som de så dem.
Det havde været fuldstændig utænkeligt i tidligere tider, at forhold omkring skolen var blevet diskuteret i det offentlige rum, men det er formentlig en sund proces, og der er nu koblet et firma på, som skal hjælpe med at forbedre arbejdsmiljøet på skolen.
Både ledelse og lærerstaben er enige om, at det er en god idé at gøre brug af et konsulentfirma, som kan se på forholdene på en ny måde. Nordgårdskolen er på mange måder en usædvanlig arbejdsplads, fordi forholdene er så ekstreme, og der var formentlig ganske mange lærere i byen, som ikke ville holde ret længe, hvis de dagligt skulle undervise her.
Ledelse og lærere har også opstillet en række punkter, der skal forbedre arbejdsmiljøet på skolen. Det handler om alt lige fra flere timer til Pædagogisk Råd og et fast ugentligt møde mellem ledelse og tillidsrepræsentanter. Der bliver også teambuilding i staben, så de nye kolleger kan blive rystet sammen og møde udfordringerne, ligesom samtlige medarbejde skal gennemgå et kursus i konflikthåndtering.
Den store uhyre for lærerne er heldagsskolen, som er indført på de tre skoler i byen, der har flest indvandrerbørn. Det sker ideelt set for at ruste børnene til på et senere tidspunkt at kunne gennemføre en uddannelse.
Det har hidtil knebet, fordi børnenes faglige niveau var for lavt. Det skulle heldagsskolen gerne være med til at rette op på, men lærerne har indtil nu ikke været begejstret for den nye skoleform. De har oplevet, at der var lidt samarbejde og for mange diktater, mens skolens ledelse har haft en ganske anden opfattelse.
Med dialogen er der mulighed for at udrydde uenigheden.