Aftale på plads om havneudvidelse i Aarhus
Partierne S, V, K og SF præsenterede tirsdag aften en aftale om udvidelse af Aarhus Havn, som er mindre end det oprindelige forslag. Aftalen får ultra skarp kritik fra Beskyt Aarhusbugten.
Et flertal i Aarhus Byråd bestående af Socialdemokratiet, Konservative, SF og Venstre har onsdag aften indgået en aftale om udvidelse af Aarhus Havn.
Forligspartierne ønsker en etape-opdelt havneudvidelse og giver med aftalen opbakning til en udvidelse i etape 1 på 43 ha samt naturområdet Aarhus Blueline og en ny, men reduceret ydermole. Partierne lægger vægt på, at aftalen i vidt omfang imødekommer modstanden mod især klapning, havmiljø, klimabelastning og visuel påvirkning, oplyser de i en fælles pressemeddelelse.
Yderhavnen skal anlægges i tre faser, som giver mulighed for at tilpasse udbygningen i takt med efterspørgslen.
I etape 1’s første fase anlægges Ydermolen, og der påbegyndes celler til jordopfyld. Denne fase forventes afsluttet i 2030. I anden fase foretages opfyldning af containerterminalen på 43 hektar. Det indebærer desuden, at der etableres kaj, belægning og opsættes kraner i perioden 2031-2039.
Dermed bliver det en fremtidig beslutning, som et nyt byråd skal tage stilling til, om og hvordan en eventuel etape 2 i givet fald skal anlægges.
Mindre areal
Derfor skal Yderhavnens areal reduceres. Der skal bygges lavere, og ydermolen rykkes 314 meter mod nord og forkortes med 100 meter for at sikre udsigten og begrænse den visuelle påvirkning. I forhold til det ansøgte betyder en indrykket mole en reduktion på 21 hektar på land og ligeledes en reduktion af areal på 21 hektar på vand.
Venstres politiske leder, Christian Budde, erklærer sig tilfreds med aftalen.
»I Venstre er vi først og fremmest glade for at det lykkes at passe på den unikke udsigt over bugten, som vi ved optager utrolig mange aarhusianere,« siger han.
»For Venstre har det været vigtigt at få udfordret det oprindelige forslag og med en reduktion på 23 pct. i forhold til borgmesterens hovedforslag, mener vi at der er en fornuftig balance. Derudover er det lykkes at reducere ydermolen markant ved at reducere den med 314 m i udstrækning og med 100 m i længden,« siger Christian Budde.
»Jeg er meget tilfreds med, at vi nu er lykkedes med få en aftale om en reduceret og klima-neutral udvidelse af Aarhus Havn. Det er en aftale, der betyder at havneudvidelsen bliver mindre end det, der først var ønsket af Aarhus Havn, men samtidig et projekt, der kan understøtte havnens udviklingsbehov. Dermed er det et godt bidrag til at understøtte aarhusianernes fremtidige velfærd via et stærkt og bæredygtigt erhvervsliv.«
Konservative Folkeparti hæfter sig ved, at en så stor beslutning som havnens udvidelse, kommer til at have betydning for alle borgere i kommunen i fremtiden.
»For os har det derfor været vigtigt, at den massive demokratiske indsats vi har set gennem det seneste år, ikke skulle føles forgæves. Med den aftale vi har landet i aften er der i høj grad blevet lyttet og vi står nu med et bedre og langt mere ambitiøst projekt for havnen, takket være de mange input,« udtaler politisk ordfører Mette Skautrup.
Tilfreds borgmester
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) glæder sig over, at der nu er fundet en løsning, som ifølge ham balancerer de mange hensyn, ønsker og krav og som er godt for byen og for klimaet.
»Med en aftale om en begrænset udvidelse imødekommer vi nogle af de mange bekymringer, vi alle sammen har haft i forhold til så stort et anlægsprojekt. Den omfattende borgerinddragelse, borgerpanel og de mange borgersvar har virkelig bidraget til at give et stærkere beslutningsgrundlag - det har flyttet noget,« mener han.
»Med aftalen om et mindre projekt opnår vi bedre sigtelinjer udover bugten. Vi er privilegerede her i Aarhus med at have udsigt til strand, vand og skov, og det har vi fortsat med den her aftale,« fastslår han.
Med aftalen får Aarhus Havn ikke det areal, som ledelsen lagde op til i sin ansøgning. Havnedirektør Thomas Haber Borch anerkender, at der er mange holdninger og følelser på spil i det her projekt.
»Jeg har dyb respekt for det store engagement, der har været igennem hele forløbet. Det gælder ikke mindst i den udvidede inddragelsesproces, som, jeg mener, har været værdifuld og bidraget til et stærkere projekt med flere nuancer,« siger han.
Totalt ignoreret
Fra Svend Erik Kristensen, formand for Beskyt Aarhusbugten, der løbende har forholdt sig kritisk til havneudvidelsen, er der absolut ingen roser at hente:
»Jeg er virkelig overrasket over det her, for der er jo ikke flyttet et komma i forhold til det oprindelige. De har intet respekteret af de 1.600 høringssvar og hele borgerinddragelses proces, og de har totalt ignoreret den borgersamling, de selv har nedsat,« siger han og fortsætter:
»Etape 1 er på de samme 43 hektar, og etape 2 kan besluttes af et senere byråd, så ingen kan jo vide, hvor stor den bliver. Samlet er der lagt op til ca. 80 hektar mod de tidligere 105 hektar, men et senere byråd kan jo vælge at gøre noget andet, medmindre sigtelinjerne bliver tinglyst,« siger han.
Svend Erik Kristensen blev efter udsagn glad, da han i fredags så Venstres forslag om en samlet udvidelse på 60 hektar uden mole, men sådan blev det ikke:
»Det virker som om, at partierne har smidt sig helt fladt ned på maven for borgmesteren, og det virker som om, han har banket dem alle på plads. Men hvor er det uklogt, for det her vil betyde mange vrede borgere,« siger Svend Erik Kristensen.
Han og Beskyt Aarhusbugten vil nu protestere over for Miljøstyrelsen og Trafikstyrelsen for at forsøge at stoppe udvidelsen ad den vej.