Aarhus Kommune går med i Solsikkeprogrammet

Byrådet støtter gratis udlevering af en solsikkesnor til aarhusianere med et usynligt handicap. 

Artiklens øverste billede
Solsikkesnoren er et internationalt symbol på usynlige handicap. Snoren fortæller medarbejdere i eks. lufthavne og attraktioner, at bæreren af snoren kan have behov for mere tid, tålmodighed eller hensyn. Arkivfoto

En grøn snor med solsikker skal gøre hverdagen lettere for aarhusianere med usynlige handicap.

Aarhus Kommune tilslutter sig nemlig Solsikkeprogrammet, som i løbet af de seneste måneder er rullet ud i flere andre danske kommuner. Byrådet vedtog onsdag at bruge 19.500 kr. om året på bl.a. gratis uddeling af solsikkesnoren til borgere med et handicap, som eksempelvis medarbejdere i borgerservice, på biblioteket eller i supermarkedet skal tage hensyn til. 

»Vi kender nok alle nogen med et usynligt handicap, hvis vi tænker os godt om. Det kan være alt lige fra et barn med adhd til en kvinde eller mand med en psykisk sygdom. Jeg har selv et fantastisk menneske i mit liv, der er ordblind. Hvis nogen vælger at bære et solsikketegn, så ved man, at man gerne må spørge og kan få det afdramatiseret,« sagde Louise Louring (V).

Det er Enhedslisten i Aarhus Byråd, som har sat punktet på byrådets dagsorden. 

»Det er en lille sag, som kan få stor betydning for mennesker med usynlige handicap. Jeg håber, at handicaprådet vil følge opfordringen om, at de med fordel kan drøfte behovet for at følge op på Aarhus Kommunes deltagelse i Solsikkeprogrammet,« sagde Katrine Vinther Nielsen (EL).

Magistraten for Børn og Unge skal finde de 19.500 kr. årligt til Solsikkeprogrammet, som nu skal udbredes i kommunens magistratsafdelinger.

»Solsikkesnoren kan være med til at signalere særlige behov. Det kan være i forbindelse med besøget i en butik eller med den kommunale medarbejder, som giver lidt ekstra tid på grund af solsikkesnoren. Jeg håber, at bidraget kan være med til at skabe et Aarhus, hvor der er bedre plads til folk med et særligt behov,« sagde Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge.

Som medlem af Solsikkeprogrammet forpligter man sig til at udlevere programmets symboler samt til at informere relevante medarbejdere om programmet. Programmet er således ikke målrettet medarbejdere, der typisk kender de borgere, de arbejder med, som det er tilfældet inden for eksempelvis dagtilbud og plejecentre. 

Allerede kendt

Solsikkesnoren, der er et internationalt symbol på personer med usynlige handicap og skjulte diagnoser, er allerede tilgængelig i bl.a. Aarhus Airport. Snoren signalerer til medarbejderne, at passageren har et usynligt handicap eller en skjult sygdom, der betyder, at de kan have brug for mere hjælp, ekstra tid eller tålmodighed på deres vej gennem lufthavnen. Smukfest og Midttrafik har også tilsluttet sig tiltaget og anerkender dermed snorens betydning.

Solsikkesnoren stammer fra det internationale initiativ Hidden Disabilities Sunflower. Det blev skabt tilbage i 2016, hvor Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse. 

Et medlemskab af Solsikkeprogrammet indeholder 500 solsikkesymboler pr. år til uddeling, en video om solsikkeprogrammet samt tre træningsvideoer målrettet medarbejdere og ledere om Solsikkeprogrammet og dets målgruppe. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.