Nyt Aarhus-center skal bidrage til cybersikkerhed
Aarhus vil i fremtiden satse yderligere på forskning, innovation og erhvervsudvikling inden for cybersikkerhed. Målet er at beskytte både virksomheder og offentlige institutioner mod digitale angreb.
Aarhus Kommune afværger dagligt ca. 25.000-30.000 målrettede digitale angreb på Aarhus Kommunes medarbejdere, og Region Midtjylland oplyste i november, at der alene i uge 45 var afværget 145 mio. angreb imod Skejby Sygehus.
Denne uønskede aktivitet er blandt grundene til, at der nu skrues mere op for samarbejdet mellem myndigheder, vidensinstitutioner og erhvervslivet i Aarhus. Det sker i form af et nyt center inden for cybersikkerhed, Security Tech Space, oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
Bag det planlagte center står Aarhus Kommune, Aarhus Universitet og og en række it-virksomheder i Aarhus.
Forventningen er, at parterne gennem et formaliseret samarbejde med fokus på forskning, innovation og erhvervsudvikling, vil stå stærkere i forhold til at møde truslerne fra cyberspace.
Aarhus Kommune ser Security Tech Space som et supplement til det eksisterende Center for Cybersikkerhed under Forsvaret.
Security Tech Space forventes oprettet i IT-Byen Katrinebjerg i Aarhus, og skal fokusere på virksomhedssiden af cyber- og informationssikkerhed i form af viden fra den nyeste forskning, uddannelse og efteruddannelse, rekruttering, iværksætteri mv. samt branding og eksport af danske kompetencer og produkter inden for cybersikkerhed, hedder det i pressemeddelelsen.
»Truslen fra cyberkriminalitet og cyberspionage er højere end nogensinde, og vores lokale og nationale behov for at styrke området er åbenlyst. Aarhus og Østjylland udgør allerede i dag et stærkt miljø inden for cyber- og informationssikkerhed, og det rummer store fremtidsperspektiver. Samtidig kan vi med en målrettet indsats udfolde et markant erhvervspotentiale på området med store, internationale ambitioner,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i pressemeddelelsen.
Også fra Aarhus Universitet er der glæde over udsigten til det nye center:
»Det ligger i naturlig forlængelse af Aarhus Universitets virke i samfundet, at universitetet leverer forskningsbaseret viden til at sikre større cybersikkerhed for virksomheder – og dermed borgere i Aarhus. Men det er ikke alene pligten, som driver universitetet. Det er også ambitionen om at være med til at skabe løsninger, som kan betrygge os i, at vi bor i et sikkert hjørne af Danmark. AU har nogle af verdens dygtigste forskere inden for cybersikkerhed, og vi glæder os til at bidrage,« siger rektor fra Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen i pressemeddelelsen.
Hos softwarevirksomheden Systematic, som udvikler kritisk it-infrastruktur til bl.a. forsvar og sundhedsvæsen, ser CEO Michael Holm positivt på etableringen af et kraftcenter for cybersikkerhed i byen:
»Aarhus og Østjylland er base for nogle af Danmarks største it-virksomheder inden for forsvars- og sundhedsteknologi, der er stærkt afhængige af datasikkerhed og beskyttelse. At samle praktisk erfaring, ekspertise og viden om cybersikkerhed i et stærkt forsknings- og innovationsmiljø i Aarhus vil gavne virksomheder og offentlige institutioner over hele landet – for slet ikke tale om det internationale fokus, et sådan center vil tiltrække,« siger han.
Henrik Skovfoged, Business Unit Lead, Trifork Security er enig:
»Jeg ser en kæmpe styrke i, at vi kan samarbejde omkring cybersikkerhed på tværs af det private og det offentlige. En af de ting, vi mangler i Danmark, er det jeg kalder ”håndværkere”, der kan være med til at implementere en ordentlig form for cybersikkerhed ude i virksomhederne. Det er samtidig vigtigt, at vi også har dialog mellem universitetet og erhvervslivet omkring uddannelse, fordi vi både har behov for nogle meget dygtige uddannede inden for kryptering og avancerede former for cybersikkerhed, men også ”pragmatikere”, der kan implementere.«
I forbindelse med de igangværende regeringsforhandlinger – samt de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig – fremhæver Aarhus Kommune behovet for statsligt engagement til en styrkelse af cybersikkerhed gennem etablering af Security Tech Space i Aarhus.
JP Aarhus