Tunø med endegyldigt opråb til Odder Kommune: Giv os flere færgeforbindelser

Mens nogle øsamfund oplever øget tilflytning, kæmper andre med affolkning og lukning af butikker. Et af dem er Tunø. Hvis ikke Odder Kommune etablerer flere færgeforbindelser, vil Tunø genoptage forliste forhandlinger om at blive en del af Aarhus Kommune, lyder det fra Tunøfonden.

Artiklens øverste billede
Tunøfærgen, der efterhånden har 30 år på bagen, styres af overfartsleder i Odder Kommune Bjarne Møllgaard (tv.), her i samarbejde med kollega Simon Sørensen (th.). Arkivfoto: Stine Rasmussen

Købmanden er lukket. Børnefamilierne er flyttet. Skolen er nedlagt.

Det er virkeligheden for Tunø, der efterhånden er mere affolket end befolket. De seneste år er færgeforbindelsen blevet dårligere, og det svækker øens udvikling, mener næstformand i Tunøfonden Kim Anker Hansen.

»Færgen sejler sjældnere, så det kan ikke længere lade sig gøre at pendle frem og tilbage. Det betyder, at børnefamilierne flytter til fastlandet, hvor der er pasningsmuligheder, og det er ikke godt for øen,« siger han.

Kim Anker Hansen ærgrer sig over den nuværende situation, hvor Tunø er endt som »stedbarn« i kommunalt regi.

»Odder Kommune har nok i Saksild. De kæmper ikke for de muligheder, der er på Tunø med turisme, sommerhusområderne og lystbådehavnen,« siger han.

De lokales frustration har ført til, at forliste forhandlinger fra 2011 atter er oppe at vende, fortæller Kim Anker Hansen.

Det er nemlig ikke første gang, tunøboerne føler sig svigtet af Odder Kommune.

De lokale er desperate

For 11 år siden bad tunøboerne den daværende indenrigsminister, Bertel Haarder (V), og daværende borgmester i Aarhus Kommune, Nicolai Wammen (S), flytte Tunø fra at høre under Odder Kommune til at være en del af Aarhus Kommune. Dengang var argumenterne de samme som i dag.

Det var afskedigelsen af øens eneste sygeplejerske, der blev var dråben for tunøboerne. De bad om en vejledende afstemning i Odder Byråd med henblik på overflytning til Aarhus Kommune.

Men for at en omflytning kan realiseres, kræver det, at begge kommuner accepterer overflytningen.

Med ni stemmer for og 10 imod blev overflytningen lagt i graven. Et udfald, som stadig ærgrer næstfomanden i Tunøfonden.

»Alt var klappet og klart. Bertel Haarder og Wammen havde sagt ja, men så satte Odder Kommune en kæp i hjulet,« siger Kim Anker Hansen om de dengang forliste forhandlinger.

I løbet af årene har tunøboerne kæmpet, men tålmodigheden rinder efterhånden ud.

»Det er en afgørende forudsætning, at der etableres flere færgeforbindelser. Hvis ikke det sker, må vi genoptage forløbet fra 2011,« siger Kim Anker Hansen, som i sidste ende ser flere muligheder i en overflytning til Aarhus Kommune.

»Der er blevet skabt et mismod hos de lokale, og det er det, der fører til, at vi gerne vil ind under Aarhus Kommune, som har tilstrækkelige økonomiske midler, der er nødvendige for at udvikle Tunø,« lyder det.

Borgmesteren »forstår frustrationen«

Ifølge Lone Jakobi (S), borgmester i Odder Kommune, gør kommunen sit bedste for at udvikle Tunø.

»Så sent som forrige søndag besøgte politikere øen for at se på mulighederne for at opføre boliger på den grund, hvor skolen har ligget,« lyder det fra Lone Jakobi, der tilføjer, at kommunen desuden tilførte flere færgeforbindelser i løbet af sommeren med henblik på gunstige vilkår for turismen.

Odder Kommunens budgetforlig har ifølge borgmesteren Tunø for øje, idet man har »skrevet, at de penge, der er øremærket Tunø, fortsat skal bruges på øen, og samtidig skal færgedriften øges i 2023«.

Lone Jakobi bemærker, at de lokale øboers frustration ikke er ny, men at den stikker dybere nu, eftersom øen har oplevet kraftig affolkning det seneste år.

»Jeg forstår godt, at der er meget frustration på baggrund af den fraflytning, der har været, og lukning af købmanden,« siger hun.

Og til spørgsmålet om at bortadoptere Tunø til Aarhus Kommune svarer borgmesteren:

»Jeg vil nødig af med Tunø. Det er jo Odder Kommunes perle.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.