Anna Thusgård (S) har fået følgeskab af et ufrivilligt budskab
Med et pink skilt under bl.a. Anna Thusgårds valgplakat serverer Radikal Ungdom deres kritik af uddannelsespolitikken.
Fra lygtepæle langs havnepromenaden præsenterer 26-årige Anna Thusgård sig selv for de forbipasserende.
Hun stiller op til Folketinget for første gang, og på hendes valgplakat fremgår blot hendes navn, et billede og Socialdemokratiets partibogstav i højre hjørne.
Men flere steder har hun fået følge af et ufrivilligt budskab. »Husk, at de har lukket uddannelser i denne by!« står der på et pink skilt med en pil rettet mod Anna Thusgårds valgplakat ovenover. Det er hængt op af Radikal Ungdom, og JP Aarhus har konstateret, at flere af hendes partikollegaer samt kandidater fra Venstre har fået følge af samme budskab.
»Det er helt vildt ærgerligt. Jeg synes, det banaliserer uddannelsesdebatten. Og selv om jeg stiller op for et parti, som har været med til at bestemme udflytninger af uddannelser, er jeg ked af at blive skudt noget i skoene, jeg ikke har været med til at bestemme. Jeg har ikke siddet i Folketinget,« siger Anna Thusgård.
Forholder sig omvendt
De Radikal henviser til Udflytningsaftalen fra marts mellem regeringen, Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne. På Aarhus Universitet betyder den bl.a., at bacheloren i samfundsfag lukker, en række kandidater skæres væk eller udflyttes, og flere fag skal være mindre. Helt konkret forventer universitetet at nedlægge 819 pladser i Aarhus og Emdrup.
Anna Thusgård mener, at budskabet kan skabe en forkert opfattelse af, at hun synes, at det er »fedt« at lukke uddannelser.
»Det forholder sig helt omvendt. Grundlæggende handler det om, at det er et godt princip, at man kan uddanne sig i hele landet. For eksempel flytter man jurauddannelsen til Esbjerg, hvilket er godt for unge i Esbjerg, og fordi erhvervslivet efterspørger det. Socialdemokratiet har faktisk investeret i uddannelse og vil fortsat gøre det,« siger Anna Thusgård, der i øjeblikket er kandidatstuderende i jura på Aarhus Universitet.
Du er opstillet i Østjyllands Storkreds, hvor der skæres i universitetsuddannelser. Hvad får østjyderne ud af at stemme på dig?
»Virkelighed er, at når man stiller op til Folketinget, er det ikke for at lede Østjylland. Jeg er født og opvokset i Aarhus, og derfor kommer mine erfaringer og interesser fra Østjylland. Men dermed kan man ikke sige, at jeg ikke også må have holdninger til, hvordan vi som et helt samfund er i balance,« siger Anna Thusgård.
Et langt skilt
Landsformand for Radikale Ungdom Maria Georgi Sloth understreger, at kampagnen er rettet mod partierne bag Udflytningsaftalen. Derfor er der ikke skrevet enkelte kandidaters navne på ungdomspartiets pink plakater.
»For os er det en stor mærkesag, at man har lukket attraktive studiepladser i store byer. Vores budskab er en politisk kritik. Vi har ikke noget imod, at man har oprettet uddannelser andre steder i landet, men kritiserer, at det sker på bekostning af pladser i de store byer,« siger Maria Georgi Sloth og tilføjer:
»Vi skulle have haft fat i et langt skilt, hvis vi skulle have alt det med. Jeg er sådan set bare glad for, at vores kampagne starter en samtale om uddannelsespolitik, som ikke fylder nok i valgkampen.«