En grøn snor med solsikker skal synliggøre de usynlige handicaps
Flere lider af et usynligt handicap som for eksempel angst, autisme eller demens. Tiltaget "Solsikkesnoren" skal give mennesker med usynlige handicaps en mulighed for at signalere til omverdenen, at de behøver ekstra tid, tålmodighed eller hjælp i det offentlige rum.
Adhd, angst, autisme, ptsd, ordblindhed, demens eller epilepsi. Sygdomme, der kan gøre dagligdags aktiviteter som indkøb eller busture til en stressende oplevelse. En grøn snor med gule solsikker skal hjælpe mennesker med usynlige handicaps til at få en mindre ubehagelig oplevelse, når de færdes i det offentlige rum. Ved at bære snoren, som man kan få udleveret på sit apotek, signalerer man til omverdenen, at man har brug for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp. Formålet er simpelthen at gøre usynlige handicaps synlige. Bor man i Aarhus-området, kan det for eksempel være, at man tager bussen eller letbanen, hvor det kan være en fordel at have snoren om halsen – særligt i myldretiden, hvor letbanen kan være stoppet. Midttrafik har tilsluttet sig tiltaget og anerkender dermed snorens betydning.
Hvor er Solsikkesnoren fra?
Solsikkesnoren stammer fra det internationale initiativ Hidden Disabilities Sunflower. Det blev skabt tilbage i 2016, hvor Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne give passagerer med usynlige handicaps en bedre og mere tryg rejseoplevelse. Solsikkesnoren blev modtaget særdeles positivt af kunderne og er siden blevet udbredt til mange andre lufthavne, heriblandt en række danske lufthavne som Aarhus Airport og Københavns Lufthavn. Siden er flere brancher blevet en del af solsikkeprogrammet og anerkender dermed Solsikkesnoren. Det gælder blandt andet institutioner som Smukfest, der bakker op om initiativet.