Pressede institutioner får gavn af forkortet isolation

Den stigende smitte har presset kommunens skoler og plejehjem. Nu kan de se frem til en nemmere hverdag med kortere isolation.

Et højt smittetal har i en periode betydet, at den service, som de aarhusianske borgere almindeligvis får, ikke har været den samme. Især skoler, dagtilbud og ældreplejen har været presset grundet sygdom blandt medarbejdere på tværs af institutioner.

Selv om der var 3.394 nye covid-19-tilfælde i Aarhus Kommune den 25. januar, kan de mange pressede institutioner se frem til nemmere at kunne afvikle dagligdagen, da retningslinjerne for isolation nu er blevet ændret.

Både rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) og rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) ser ændringen af retningslinjerne som tiltrængt i deres respektive områder.

Over en tredjedel hjemsendt

I de aarhusianske folkeskoler var antallet af smittetilfælde blandt elever fordoblet fra uge to til uge tre. På Risskov Skole har man mærket denne udvikling. Tirsdag var 39 af omkring 100 lærere og pædagoger hjemsendt pga. sygdom, mens det samme gælder for omkring 100 elever af 900. Risskov Skole har tidligere undsluppet at være så hårdt ramt.

»Vi har været nødsaget til at flytte rundt på lærerne, så vi sikrer, at alle klasser har tilsyn, og vi har fået vikarer ind, så elverne vil i disse dage møde flere voksne, som de ikke kender,« fortæller skoleleder Lene Brejnegaard.

Helt konkret betyder det, at meget af den planlagte undervisning ikke kan gennemføres, da nogle af de lærere, som er på arbejde, bliver flyttet til andre klasser for at føre tilsyn. Dog ser Lene Brejnegaard frem mod de kommende uger, hvor situationen måske vil løsne op, fordi retningslinjerne for isolation er blevet ændret.

»Lige i dag er der ikke kommet nogen tilbage på arbejde, så alle er stadig syge, men jeg tror, at det vil gøre det nemmere at afvikle undervisningen, da medarbejderne vil komme tilbage hurtigere,« siger hun.

Thomas Medom ser også ændringen i retningslinjerne for isolation som et skridt mod en mere normaliseret hverdag for kommunens børn i skoler og dagtilbud.

»Jeg tror og håber, at det betyder, at der kommer til at være flere faste medarbejdere rundt om børnene. Det vil skabe en smule mere stabilitet og mere vante rammer, og vi kommer tættere på en almindelig hverdag. Smittetallene er dog stadig enorme og vil muligvis stige lidt, så vi er ikke tilbage til en helt normal tilstand, men det vil tage noget af presset af skolerne og institutionerne,« siger Thomas Medom.

Det praktiske nedprioriteres

I henholdsvis hjemmeplejen og på plejehjemmene i kommunen er ordlyden den samme. Den omfattende smitte har nemlig sendt meget personale hjem i isolation. Og som overhoved i kommunens afdeling for Sundhed og Omsorg kan Christian Budde (V) konstatere, at januar indtil videre har ramt flere af de forskellige institutioner.

»Vi er maks udfordrede. Det er en stor udfordring at opretholde den kvalitet, som vi gerne ser, men alle vores medarbejdere har arbejdet mere og i et tempo, der er langt over det forventelige. Trods dette er der stadig nogle opgaver, der er blevet nedprioriteret,« siger han og forklarer, at det typisk drejer sig om de praktiske opgaver.

Plejehjemmet Hasle er blandt de steder, der i januar har sendt flere medarbejdere hjem. Og selv om det ikke har sat en stopper for institutionens gode arbejde, har det haft konsekvenser, mener forstander Rikke Lyck Valentin.

»Vi har heldigvis ikke aflyst nogen opgaver, hvilket er rigtig godt, men omsorgen over for borgeren er på de mest pressede dage blevet nedkortet en smule,« siger hun og ser derfor frem til de nye retningslinjer:

»Det vil betyde, at det faste personale hurtigere kan vende tilbage til arbejdet, og det vil da helt sikkert lette i hverdagen,« forklarer Rikke Lyck Valentin.

Hos rådmanden for Sundhed og Omsorg er der også glæde over mandagens udmelding om nye retningslinjer.

»Min forventning er, at de nye isolationskrav vil skabe mere luft og frirum rundtomkring. Vi kan lette presset fra noget af personalet og derimod se frem til en normalisering,« siger Christian Budde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.