Grøn nedkøling kan være på vej

Rådmad for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (K), vil sætte gang i den grønne omstilling med fjernkøling.

Artiklens øverste billede
Fjernkøling sammenkobles med fjernvarmen, så den overskudsvarme, der opstår, når man producerer køling, bliver udnyttet i fjernvarmesystemet. Illustration: Affaldvarme Aarhus.

Aarhus Kommune vil gerne etablere et integreret energisystem, hvilket er nødvendigt for at opnå CO2-neutralitet. Her er fjernkøling et element. Fjernkøling fungerer ligesom fjernvarme – kølingen produceres centralt og leveres til kunder via rør i jorden.

Fjernkøling skal bruges til at nedkøle kontorbygninger, hoteller og shoppingcentre i Aarhus.

I dag er det individuelt, hvordan hver bygning løser afkølingen. Fra bygningsejerne opleves der interesse for løsninger baseret på fjernkøling, da dette både giver en økonomisk gevinst, men også mulighed for at reducere CO2-udledningen. Derudover vil brug af fjernkøling også afhjælpe noget af den støj, som typisk kommer fra lokale kølingssystemer.

»Der skal tages mange forskellige skridt, hvis vi skal indfri vores grønne ambitioner. Vi har netop taget et vigtigt skridt med aftalen om geotermi som en del af fjernvarmen. Fjernkøling er næste skridt. Potentialet for fjernkøling er stort, og i nogle tilfælde kan der opnås en CO2-besparelse på op til 50 pct., hvis man sammenligner med individuelle løsninger. Vores forsyningsvirksomheder spiller en stor rolle i den grønne omstilling, så det er helt oplagt, at vi også fremadrettet tænker dem ind i arbejdet for en grønnere kommune,« siger Steen Stavnsbo i en pressemeddelelse.

For at kunne forsyne de aarhusianske bygninger med fjernkøling, skal Aarhus Byråd først behandle et forslag om at stifte et datterselskab til Affaldvarme Aarhus, som skal varetage fjernkølingsaktiviteterne.

»Vi ser et stødt stigende behov for køling af bygningsmassen, og netop her er fjernkøling en oplagt løsning, hvor man udnytter synergierne mellem fjernvarme og køling. Det er tilmed en løsning, der både er konkurrencedygtig, pladsbesparende og effektiv for kunderne, samtidig med at den bidrager aktivt til den nødvendige grønne omstilling af vores samfund,« forklarer Thomas Rand, bestyrelsesformand i Affaldvarme Aarhus.

Det er et lovkrav, at kommunal fjernkølingsaktivitet sker på kommercielle vilkår i et selvstændigt selskab, hvilket er grunden til, at der skal stiftes et datterselskab.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.